Sverige behöver knappast fler helikoptrar

Sverige har tidigare beställt en helikoptermodell som ska ersätta de gamla ”bananerna”. De stora Vertol-helikoptrar som militären haft sen jag var liten och som använts i hur många räddningsuppdrag och sjuktransportuppdrag som helst. Den modell som inköpts kallas helikopter 14, men leveranserna har blivit mycket försenade.

Det verkar inte som detta haft någon negativ inverkan på ambulanshelikoptertillgången i Sverige då andra helikoptrar byggs om till ambulanser. Men det tycks ha haft en negativ inverkan på Sveriges militär insats i Afghanistan. Därför har regeringen nu beslutat att inköpa ett antal Black Hawk-helikoptrar så att man fortsätta den militära insatsen i Afghanistan. Nån annan anledning verkar inte föreligga.Men det innebär också ett närmande till Nato som har dessa helikoptrar och som dessutom kommer att hjälpa till med underhållet på de svenska.

Sett utifrån den bakgrunden verkar hela köpet totalt onödigt. Sverige ska inte vara i Afghanistan, Sverige ska inte delta i ockupationen där. Sveriges insats borde istället för att förlängas, avbrytas omedelbart.

Intressant?
Bloggat: Moberg, Jinge, Lasse, Röda Malmö,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Advertisements
 • Anonym

  om en större olycka á la Estonia olyckan händer igen, så tror jag du kraftigt kommer ändra uppfattning om ”ambulansförmågan”. I dagsläget är sjöräddningsförmågan samt ambulanshelikopter förmågan i Sverige kraftigt underdimensionerad. Försvarsmakten har inte ens detta själva längre utan har ”outsourcat” sjöräddning av flygförare till Norrlandsflyg.

  Det som jag tycker är mest sanslöst är att de flesta på vänsterflanken gör kopplingen till Afghanistan – en liten påminnelse. Vilka var det som agerade astmakör förra sommaren när det inte fanns svenska helikoptrar och räddade svenska soldater där? Eller var det bara valtaktik?

  Anledningen att vi inte har någon förmåga kvar och att Black Hawk ansågs behöva köpas nu – ligger helt och fullt på Göran Perssons regeringar under mitten/slutet av 90-talet

  • Det är ju vad Tolgfors sagt. Att de ska användas för att förlänga närvaron i Afghanistan. Black Hawk ska vad jag förstår inte användas som räddningshelikoptrar, så inköpet är oväsentligt i det sammanhanget.

   Jag är inte sosse och har aldrig klagat på bristen på helikoptrar i Afghanistan. Jag tycker att trupperna därifrån ska bort, Hur vore det om du läste på lite innan du skrev kommentarer som inte har med mig eller mitt inlägg att göra.

 • Kära bloggare du verkar ju vara rätt så dåligt insatt i helikopterproblematiken. Dom där bananerna du pratar om sattes bla in vid Estonias förlisning. Ska vi skicka en ambulanshelikopter? Tänk om tänk rätt se något annat än rött. Ert signum på vänsterflanken är att allt runt omkring er är fel.

 • Ja bla ska dom användas i Afghanistan MEN inte alla och JA helikoptarna används vid ”katastrofer” Du är bara dåligt påläst

 • Framförallt har riksdagspartierna kommit överens om att den militära delen av Afghanistan-insatsen ska avvecklas ungefär samtidigt som helikoptrarna anländer.

 • Pingback: Jinge.se » Avslöja Dalai Lama!()