Stökigt i Tynnered

I tidningarna står det att det var stökigt i går kväll med flera anlagda bränder i Västra Frölunda. Men så var inte fallet. Det var i Tynnered som ungdomsgäng anlade flera bränder och vid nåt tillfälle också angrep räddningstjänsten när den kom till platsen. Efter att polisen utökat patrulleringen i området blev det dock lugnt fram på natten.

Som jag skrivit tidigare så är den här typen av agerande ibland kanske förståeligt och grunden till att det sker är sociala och ekonomiska. Klassklyftor och ojämlikhet är så att säga den djupa orsaken till den här typen av agerande från ungdomar. Att begripa innebär dock inte att man tycker det är bra eller att det inte måste åtgärdas. Jag menar att polisiära åtgärder bara fungerar tillfälligt och kortsiktigt, men icke desto mindre är de nödvändiga. På sikt krävs det mer resurser till skola, förskola och social insatser i annan form. Detta förhindrar inget i nuläget men på sikt minskar det problemen med ungdomsgäng. Men för att helt få bukt med det krävs en annan politik i samhället. En politik för minskade klyftor. Inte ökade klyftor som ju är följden av den politik som förs av vår nuvarande regering.

Eftersom det inte är ett dugg konstruktivt att elda upp sina grannars bilar och/eller tända eld på skolor och förskolor så borde också ungdomarnas aktiviteter styras in på mer konstruktiva sätt att uttrycka sin frustration. Sånt är lättare sagt än gjort, men Mixgården i Hammarkullen har visat att det är möjligt.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , ,

Advertisements
 • Anonym

  Tynnered ligger i Västra Frölunda, eller hur?

  När du och andra ”från vänsterflanken” tycker att det ”förståligt” att bränna upp bilar och begå andra brott blir det inte lättare för dessa ungdomar att förstå att deras beteende ökar deras utanförskap och ökar de fördomar som finns mor deras områden.

  Att ”vänsterflanken” inte alltid är demokratisk är ju inget nytt. Om man är vänster har man rätt att begå brott för att göra sin röst hörd och man har rätt att förvägra de med otrevliga röster att göra sina hörda.

  Jag hatar Sverigedemokraternas åsikter. Att jag inte kastar saker på dem när de demonstrerar betyder inte att jag håller med dem utan att jag står upp för yttrandefriheten.

  Sluta säg till ungdomarna att det är förstålligt. Det de gör är omoget, odemokratiskt och oförsvarligt.

  • Nej, Tynnered är inte Västra Frölunda. Det är på andra sidan motorvägen och dessutom en del i en helt stadsdelnämnd. Det enda de har gemensamt är att postadressen råkar vara Västra Frölunda.

   En ska kan vara förståelig utan att den är okej. Du klarar inte av att skilja på att man förstår något och att man försvarar något. Det är inte samma sak.

   Att förstå något innebär inte att man tycker det är bra. Vilket du kan se om du läser mitt inlägg igen. Att förstå innebär dock att det blir lättare att lösa ett problem. För förstår man inte orsakerna så kan man inte heller hitta den rätta lösningen.

   Jag kan förstå på fler plan. På det individuella planet kan jag förstå då jag har gjort liknande saker själv när jag var ung. Jag kan också förstå de sociala orsakerna bakom. Men jag tycker inte det är bra eller ens vettigt. Utan ganska korkat.

 • Pingback: Mångkulturella Frölunda brann inatt - Fria Tider()

 • Anonym

  Det är svårt med med namn på områden i Göteborg det kan jag hålla med om. Men hävdar fortfarande att det är helt korrekt att säga Västra Frölunda om hela området (som tidningar gör och alltid har gjort) som har det som postadress. Bor själv på Näset sedan 60-talet och i Västra Frölunda, som således både är en stadsdel och ett större område.

  Staddelsnämderna är mer än politisk konstruktion, även om just Västra Göteborg nu blivit ovanligt bra.

  Men det kan vi lämna därhän.

  Jag kan förstå varför de bråkar. Men jag kan inte förstå varför de vuxna inte fördömer det hårdare. Du inleder det resonemang med att det är förståligt och sedan mjukar du upp det med att det är dumt.

  Det är ganska långt ifrån att säga ”Kriminella handlingar inte rätt väg” och sedan mjuka upp det.

  Ta avstånd, säg att det är för djävligt. Uppmana polisen att ta fast de skyldiga. Det är det vuxnas uppgift. De förstör bara för sig själva och sina grannar, de spär på fördomar och ökar klyftorna.

  • Du har rätt om Västra Frölunda på så sätt att man kan säga att Tynnered är en del av det. Ingen viktig diskussion.

   Fördömanden löser ingenting. Därför finns det ingen anledning att vara hårdare än vad jag är. Rent pedagogiskt är det alltid bättre att börja med att vara för, att inte vara så kritisk och sedan när man fått uppmärksamheten så kan man kritisera. Annars hade den jag vill nå med kritiken slutat läsa redan i början. Det är alltså bättre att säga, Det var bra, men än att säga fy vad dåligt, men. Om man vill nå den berörde alltså. Om man vill visa att man själv minsann är bra och har rätt uppfattning så är den andra versionen kanske bättre, men det är inte intressant. Jag är ute efter att påverka (inte dig och de som tycker som du) utan den som bar sig dumt åt.

  • Du har rätt om Västra Frölunda på så sätt att man kan säga att Tynnered är en del av det. Ingen viktig diskussion.

   Fördömanden löser ingenting. Därför finns det ingen anledning att vara hårdare än vad jag är. Rent pedagogiskt är det alltid bättre att börja med att vara för, att inte vara så kritisk och sedan när man fått uppmärksamheten så kan man kritisera. Annars hade den jag vill nå med kritiken slutat läsa redan i början. Det är alltså bättre att säga, Det var bra, men än att säga fy vad dåligt, men. Om man vill nå den berörde alltså. Om man vill visa att man själv minsann är bra och har rätt uppfattning så är den andra versionen kanske bättre, men det är inte intressant. Jag är ute efter att påverka (inte dig och de som tycker som du) utan den som bar sig dumt åt.

 • Anonym

  En sista liten kommentar från mig.

  Såg i högerkanten om Göteborgskravallerna. Bekräftar ju bara min tes. Du är odemokratisk och stöder kriminella som tar sig rätten att bryta mot demokratiska lagar för att tvinga på andra sina åsikter.

  Låter som att hindra rättvisans gång..

  Tack och hej!

 • Anonym

  Tjejen kommer från en fattig by i Thailand. I byn bor många ungdomar. Några framtidsutsikter har de inte. Men tänk, de eldar inte upp några cyklar eller moppar, vilket det finns några stycken i byn. Inte heller skolan har de försökt elda upp. Kan du tänka dig det Anders Svensson!
  Så ta och glöm det där med socioekonomiska faktorer en gång för allla. Sverige är ett av de länder i världen där ungdomar har det absolut bäst, även i förorter, inget hindrar dessa ungdomsligister, som ofta härstammar från Afrika och Mellanöstern, att skaffa sig en utbildning och bli skötsamma medborgare.

 • Jag satt och tittade på den gamla TV-serien ”Lära för livet” häromdagen och det slog mig hur lite som gjorts för att förbättra för förorter och dess ungdomar.
  Vi har haft 35 år på oss sedan den serien visades och dem flesta ekonomiska och sociala orättvisorna finns fortfarande kvar, det har kanske i vissa förorter till och med blivit sämre idag än det var på mitten av sjuttiotalet.