Våldsam politisk extremism – finns det?

Det är klart att det finns, men tveksamt om det faktiskt finns i Sverige. I alla fall inte i nån egentligt organiserad form. Det finns individer som tar till våld i samband med politisk åsiktsyttringar och små grupper som tar till olagliga metoder vid olika aktioner. Jag har inget mot att bryta mot lagen i sig. Det kan ofta behövas för att kunna få förändringar till stånd i ett samhälle. Folk i Spanien bryter mot lagen när de ockuperar torg, folk i arabvärlden bryter mot lagen när de kräver demokrati.  Att bryta mot lagen kan alltså vara nödvändigt ibland när man vill ha förändring. Faktiskt även i Sverige. Att bryta mot lagen gör alltså ingen till extremist, för det är inte några extremister som bryter mot lagen i Spanien eller Egypten. Att vara lagbrytare av politiska skäl är alltså inte att vara extremist.

Säpos rapporter om politisk extremism har därmed delvis en felaktig utgångspunkt Jag har läst Säpos rapporter om politisk extremism och muslimsk extremism många gånger. Det är faktiskt ganska värdelösa och säger i princip ingenting. Jo, vi kan konstatera att högerextremister är de våldsammaste och värstaSäger mycket gör inte heller SVD:s artiklar med utgångspunkt i rapporterna. Även om det faktiskt är sant att våldet i samband med demonstrationer minskat avsevärt. Främst menar jag att det beror på att den svenska polisen numera uppför sig bättre än förr. Detta genom att man förbättrat utbildningen och infört en ny taktik gentemot folkmassor.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Advertisements