Fotbollshuliganismen – gör som Tyskland, inte som England

Ett land som har mycket små problem med våld läktarna är Tyskland. Dessutom har man, i motsats till England, också små problem ute på gatorna i samband med fotbollsmatcher och fotboll. I England som ofta framhålls som ett bra exempel på minskat fotbollsvåld dödades exempelvis två personer så sent som förra året i en sammanstötning mellan Millwall-fans och West Ham-fans i anslutning till att de två lagen skulle mötas. England har använt ”hårdare tag” som metod och det är alltså inte lika framgångsrikt som Tysklands dialogmodell.

I Tyskland såväl som Sverige används en dialogmodell i samband med stora demonstrationer. Något som minskat våldsnivån avsevärt i Sverige där jag ju på nära håll varit med om denna utveckling då jag ofta är en av de ansvariga vid mycket stora och stora riskdemonstrationer i Sverige. Hur det varit med motsvarande sak i Tyskland har jag inte kännedom om. Däremot så är det enligt media uppenbart att den tyska dialogmodellen fungerat mycket bra i samband med fotbollshuliganism.Eller rättare sagt för att minska våldet och huliganismen i samband med fotboll.

Därför tycker jag att det vore bättre om Sverige även på fotbollens område prövade den tyska modellen, med dialog och tydliga konsekvenser när fel begås. Den engelska modellen med ”hårdare tag” förefaller mig mindre framgångsrik och lyckad. Dessutom innefattar den ökad övervakning och fler integritetsintrång i vanliga människors liv. Saker som i sig är negativa.

Intressant?
Bloggat: Röda Berget, MMK, Roger Jönsson, Högberg, Böhlmark,
Borgarmedia: GP1, 2, 3, 4, 5, 6, HD1, 2, 3, 4, 5, Skanskan1, 2, 3, 4,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Advertisements