Ett dödsfall får media och andra att tappa koncepterna

I Sverige minskar våldet sen lång tid tillbaka. Allt färre mord och allt färre våldsbrott. Allt färre brott överhuvudtaget. Så har det varit en längre tid. Den stora anledningen till att våldsbrotten minskar är sannolikt minskat bruk av alkohol. För sen några år tillbaka så minskar bruket av alkohol kraftigt bland unga människor. Kopplingen alkohol och brott är mycket stark. Så också i samband med fotbollen.

Våld och alkohol står i ett intimt samband. Utan drickande skulle våldet kring fotbollen antagligen minska kraftigt.  Men det är inte så enkelt som att alkohol kan förbjudas på något sätt. Det fungerar helt enkelt inte. Inte heller är det så enkelt som att hårdare tag, hårdare straff och maskeringsförbud på nåt mirakulöst sätt skulle lösa problemet. Maskeringsförbud dras också med en rad problem kring hur det ska kunna implementeras. Ett generellt förbud är inte möjligt i ett land där vintern tvingar oss att vara maskerade ibland. Det finns även andra tillfällen där maskering kan vara förvsvarbart. Frågan är också hur det är med våldet kring fotboll. Ökar det? Eller minskar det? Blir problemet större? Eller mindre? Jag har ingen aning, men det är avgörande för om det verkligen behövs fler insatser och vilka det bör vara.

En sak som är uppenbar är att våldet och problemen till stor del handlar om fansen till de tre stora stockholmslagen, Djurgården, AIK och Hammarby. Kanske riktade åtgärder mot de klubbarna vore rimligt. Åtgärder som kostar klubbarna pengar. Rejäla pengar. Därmed inte sagt att det inte finns problem också kring andra klubbar som exempelvis IFK Göteborg och Helsingborg med flera. Sant är också att förhållandevis få straffas efter våld kring fotbollsmatcher. I alla fall i jämförelse med andra tillställningar där våld med stora grupper av människor inblandade. Straffen är dessutom ganska lindriga. Säkerheten på arenor måste också kunna bli bättre. Ingen skulle kunna få in bengaler och fyrverkerier på ett flygplan. Det är inte svårare att förhindra det på en fotbollsarena. Samma sak med alkohol.

Samtidigt är jag inte av åsikten att hårdare tag, mer förbud och strängare straff är saker som hjälper. Sådana åtgärder har inte använts i Tyskland. Ett land som har mycket små problem med våld bland fotbollsfans. Där har de istället använt dialog kombinerat med kännbara konsekvenser för de som grips för våld och de klubbar som haft problem med sina fans.

Krav på hårdare tag, hårdare straff, förbud, avstängning etc har sannolikt mycket liten eller ingen effekt på våldet kring fotbollen. När media och tyckare går ut med har de tappat koncepterna. Det är lätt att kräva sådant och lätt att höja rösten för den typen av åtgärder. Men vad är meningen om det ändå inte hjälper. Är det dessutom så att våldet kring fotbollen är minskande (om det är så eller inte vet jag inte) kanske det inte behövs fler åtgärder än de som redan vidtagits.

Intressant?
Media: DN1, 2, 3, Skanskan1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, NSK1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, LT1, 2, 3, SMP1, 2, 3, 4,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Advertisements