Göteborg 2001: Kalibers oseriösa undersökning

Kaliber, ett radioprogram som i alla fall hos mig har ett bar rykte har gjort en granskning av de dömda efter kravallerna i Göteborg 2001. Man hävdar att 67 personer dömdes, men verkligheten är att det snarare var 59 (kanske ytterligare en eller två dömda i Tyskland). Kaliber kommer fram till sin högre siffra genom att man inkluderar alla som dömdes för ett brott som begicks de aktuella dagarna. Ett sådant förfarande är oseriöst då man då får med brott som inte hade det minsta med motkonferens, demonstration, kravaller eller vänsteraktivister att göra.

Exempelvis får man med två personer som senare skulle göra sig skyldiga till rånet i Landvetter. Den ene av dem, den jag känner till, var år 2001 en känd nazist tillika medlem i Bandidos MC. Vidare får man med cykeltjuven. En man som stal en cykel mitt under kravallerna och hotade polisen när polisen försökte ingripa. Sådant är inte seriöst. Det förrycker också siffrorna över vilka som begått brott igen. Av de 50 dömda man hittat i Sverige ska alltså 8 räknas bort. Dessa 8 är vad jag förstår samtliga personer som återfallit i brott. Alltså är det i så fall inte 33% (i sig en låg siffra för folk som dömts till fängelse) som begått brott igen utan snarare 20%.

Man påstår också att bara 6 var ostraffade innan, men det stämmer inte. Enligt de uppgifter jag har tillgång till var 41 personer ostraffade innan. Ta bort 17 (utlänningarna) och det blir 24 stycken som var ostraffade innan Göteborg 2001. Inte heller talar man om att det vanligaste brottet som de dömda begått innan Göteborg 2001 var skadegörelse och ringa narkoktikabrott (haschinnehav). Det är oseriöst av Kaliber att komma med så många felaktiga påståenden.

Och av dem som återfallit i brott fanns en stor andel kriminella ungdomar från olika förorter. För det var relativt många såna killar (6 st av 59) som dömdes för stenkastning mot polisen och de hör inte till de 8 jag anser ska tas bort. Men dessa killar har liksom inget med vänsteraktivism och vänsteraktiviteter att göra, så det är inte riktigt relevant att Kaliber låtsas som att det är på det viset. Undersökningen och annan medias tolkning av den är som jag ser det grovt oseriös gällande detta.

Inte heller tycker jag att det är nåt uppseeendeväckande att politiska aktivister inte ångrar vad de sysslar med. Det handlar ju om medvetna människor som gör medvetna val. Att politisk aktivister gör nya politisk aktioner, som exempelvis mot det miljöfarliga flyget är heller inget konstigt, utan självklart. Att rimliga politiska protester sen anses som brott säger kanske mer om samhället än om aktivisterna.

Andra källor: Erik Wijk, Orätt, 2003

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

4 svar på “Göteborg 2001: Kalibers oseriösa undersökning”

Kommentarer är stängda.