Årets Ship to Gaza – fyra personer jag känner åker med

På de svenska fartygen i årets fartygskonvoj till Gaza medföljer 4 personer jag känner. Personer jag skulle prata med om jag mötte dem på gatan, personer jag arbetat ihop med i många politisk och kulturella sammanhang. Allt från musikstället Sprängkullen på 1970-talet till flyktingfrågor och antirasism i modern tid. Under Göteborg 2001 och i antikrigsrörelen. Med antirasism på 1980- 1990- och 2000-talet.

De förste av de jag pratar om är Henry Ascher, läkare och flyktingaktivist som jag fösta gången träffade på Sprängkullen och sen genom åren stött på i många politiska sammanhang, nu senast som talare på demonstrationen mot nazisterna i samband med invigningen av moskén i Kvillestaden på Hisingen. Han är medlem i organisationen Judar för Israelisk-Palestinsk Fred (JIPF) och skriver på Flyktingbloggen. En egen blogg har han också.

Den andre är Kalle Larsson från vänsterpartiet som jag arbetade ihop med inom den antirasistiska rörelsen innan han försvann till Stockholm och blev riksdagsman och som jag sen stött på i sådant som Flyktingamnestikampanjen år 2005 och andra flykting- och anrirasismsammanhang. Han är idag också en av de som skriverFlyktingbloggen.

Den tredje är Stellan Vinthagen som jag lärde känna under och efter Göteborg 2001. Han är fredsforskare, icke-våldsaktivist och har arbetat med Ship to Gaza under lång tid.

Nummer 4 på listan är Erik Helgeson, flyktingaktivist, hamnarbetare och facklig aktivist. Honom lärde jag känna efter Göteborg 2001 och sedan arbetade vi nåt år ihop i Flyktingamnestikampanjen 2005. Vi brukar ses i diverse demonstrationer och aktioner lite här och var. Han tänker rapportera om resan och solidariteten på bloggen Rapporter till förbundet.

Ship to Gaza presenterar på sin webbsajt alla som ska åka med i årets konvoj, Freedom Flotilla II.

Intressant?
Läs mer: SVD1, 2, 3, DN1, 2, GP1, 2, Ship to Gaza1, 2Haaretz,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements