Nedskräpning – meningslös direkt ordningsbot införd

Från och med idag har polisen möjlighet att skriva ut en ordningsbot på plats vid nedskräpning. Nedskräpning i sig är ju redan ett brott vad jag förstår så där ändras ju inget. Ser polisen någon slänga saker, lämna en engångsgrill, dumpa en ölburk på marken etc så kan de alltså direkt stega fram och överräcka en böteslapp.

Frågan är om det verkligen innebär att det blir renare och snyggare, med mindre mängder skräp som slängs. Personligen tror jag effekten faktiskt är noll och ingen. Nedskräpningen sker ju sällan när polis är i närheten och effekten av direkta böter torde då vara minimal.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Advertisements
  • Det är inte straffets hårdhetsgrad som beivrar brott, utan risken för att åka fast, visar kriminologisk forskning. 

    • Ja, risken att åka fast har större betydelse. I det här fallet är risken noll. Å andra sidan finns inga pengar att tjäna på brottet. När det gäller nedskräpning så är folkbildning betydligt bättre än lagstiftning. Det visades med övertydlighet av Håll Sverige rent-kampanjen på 1960-talet.

  • Pingback: Lagar som inte kan tillämpas ska inte finnas | Svensson()