Nolltolerans har inte funkat i New York

Att nolltolerans har fungerat i New York är inget annat än en myt. Det som främst gjort att brottsligheten gått ner i New York är två helt andra saker. Det är dels resultatet av att fri abort infördes i USA, dels resultatet av gentrifiering. 20 år efter att fri abort infördes minskade brottsligheten i New York. Sambandet har redovisats i boken Freakonomics. Gentrifieringen av New Yorks centrala delar har lett till en utflyttning av fattiga till småstäder i New Jersey. Där har brottsligheten ökat.

Samtidig ska man komma ihåg att brottsligheten och våldet i hela västvärlden minskat under lång tid, sen början av 1990-talet. Oavsett vilken typ av brottsbekämpning och kriminalpolitik man har. Nolltolerans är i sammanhanget helt oväsentlig och förmodligen snarast kontraproduktiv. Det är inte nolltoleransen som lett till minskad brottslighet i New York. Nolltolerans kommer inte att förändra nåt i England och London heller. Nolltolerans, dvs mer repression och hårda tag löser inte det som i grunden är sociala problem. Inte annat heller.

Läs också: Berlinmuren finns inte längre…

Intressant?
Bloggat: Kulturbloggen, Jämlikhetsanden, Röda Malmö,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements