Carl Bildt, gasen och oljan

Carl Bildt, svensk utrikesminister och adelsman har nära kontakter med Lundin Petroleum och familjen Lundin. Han har tidigare suttit i styrelsen för familjen Lundins oljebolag. Hans roll i Lundins affärer i Sudan borde utredas mer noggrant. För nog borde också Carl Bildt och andra i bolagets styrelse vara misstänkta för folkrättsbrott när bolaget är det.

Ian Lundin, den ledande inom familjen Lundin och Lundin-koncernen är affärsvän med Torbjörn Törnqvist. Torbjörn Törnqvist har affärer ihop med Gennadij Timtjenko. Den senare är ägare av ett stort ryskt gasbolag, Novatek, som äger gasfält i Jamalområdet. Gasen från Jamalfältet ska bland annat exporteras genom gasledningen Nord Stream i Östersjön. Nord Streams största ägare är Gazprom med 51%. andra ägare är Eon (15,5%), Wintershall (15,5%), GDF Suez (95) och Gasunie (9%). Gazprom är ägare av huvuddelen av Rysslands gasledningsnät.

Huvudägare i Gazprom är ryska staten, men Lundingruppen är också en delägare i företaget via Vostok Gas. I Vostok Gas satt Carl Bildt i styrelsen fram till år 2006. Carl Bildt satt i den svenska regering som gav tillstånd för bygget av Nord Stream. Törnqvist och Timtjenko äger tillsammans oljehandelsbolaget Gunvor Group som är den största exportören av olja från Ryssland. Man står för 40% av det stora oljebolaget Rosnefts export och dominerar exporten via Estland och från Primorsk. Rosneft är delägare i Gazprom och har staten som huvudägare.

Gunvor Group äger 30% av oljefältet som kallas Laganskyblocket i Kaspiska Havet och Lundin äger 70%. Man ägde från 1997 också oljeterminalen i Ust-Luga utanför S.t Petersburg men den såldes år 2009 till bolaget Transneft som äger större delan av det ryska oljeledningsnätet.

Jacob Wallenberg är kusin med Marcus Wallenberg som är kusin med Ian Lundin. Marcus Wallenberg sitter i en stor mängd företagsstyrelser, däribland statliga LKAB:s och den Wallenbergkontrollerade banken SEB. SEB är en av långivarna och finansiärerna av Nord Stream. I Svenska handelskammaren i Schweiz sitter Torbjörn Törnqvist, Jacob Wallenberg och Ian Lundin i styrelsen. Familjen Wallenberg kontrollerar bolaget EQT som äger det svenska gasbolaget Swedegas. Jacob Wallenberg och Torbjörn Törnqvist samarbetar kring segling. De känner alltså varandra. Eon som är delägare i Nord Stream var tidigare ägare av Swedegas.

Intressant är också att en av aktieägarna i Lundin är Clearstream Banking (tidigare Cedel), ett skandalomsusat bolag  som varit centralt i döljandet av inkomstkällor, långivare, ägare och liknande. Ofta anklagat för maffiakontakter. Ett perfekt företag som ryska makthavare som vill dölja sin ägarintressen med andra ord om Clearstream fortfarande sysslar med sånt alltså. Aktierna i Lundin tillhör med stor sannolikhet nån kund till Clearstream.

Jag tycker det finns stor anledning till att titta noggrannare på Carl Bildts egentliga roll i turerna kring gasledningen i Nordsjön. Det finns både direkta och indirekta kopplingar mellan Lundin-koncernen och Nord Stream. Carl Bildt är kopplad till Lundins på många sätt. Dessutom finns uppenbara kopplingar mellan statliga ryska bolag med kopplingar till både Putin, Timtjenko, Törnqvist och Lundin. Naturligtvis ska också hans roll i oljeprospekteringen i Ogaden, hans ovilja och oförmåga till att få svenska medborgare och journalister frigivna och hans roll i Sudan skärgranskas. Medan det pågår borde han inte vara tillåten att vara utrikesminister.

Sen ska vi inte heller glömma bort att Ian Lundins farbror Bertil Lundin (1946-2005) en period var chef för Kontoret för särskild inhämtning (KSI), den hemligaste delen av den svenska militära underrättelsetjänsten MUST. KSI hette tidigare IB.

Läs mer: SVD1, 2, 3DN1, 2, 3EX1, 2Ny Teknik, SR1, 2, 3, 4, 5, Glocal Eco, Fib, ArbB, Ordfront1, 2, Arena, AB1, 2,

Intressant?
Bloggat: Jinge, Moberg, Röda Berget,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Köp Kerstin Lundells bok om Carl Bildt och Lundin, Affärer i blod och olja : Lundin Petroleum i Afrika, 149 kr hos Adlibris