Protest mot nedskärningar – lärarstrejk I Frankrike

Idag är det lärarstrejk i Frankrike. Den är en protest mot nedskärningar och försämrade villkor för lärare. Omkring 20-25% av lärarna beräknades enligt det franska regeringen delta i strejken vilket kanske inte uppfattas som så mycket men i jämförelse med Sverige är det en gigantisk strejk. Fackföreningarna uppger att över 50% av lärarna deltagit i strejken och den siffran är så vitt jag kan förstå mer korrekt än den som kommer från regeringen. Idag på eftermiddagen är det demonstrationer. I Sverige har lärarna i över 20 år fått försämrade arbetsvillkor och vi har inte sett en enda större protest. Istället ser vi lärarfacken kräva och/eller försvara ytterligare försämringar som exempelvis individuella löner.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Advertisements
  • 20-25 % teachers on strike is the figure given by the ministry. It is calculated on the basis of the teachers who didn’t come to work today compared to the whole teachers in activity comprise those who are not supposed to work today. The figure given by trade unions around 50-55 % of the teachers n strike is closer to the reality