Revolutionen som stannade halvvägs

Den så kallade arabiska våren började i Tunisien och följdes av demonstrationer och protester i Egypten. I det senare landet ersattes diktatorn, den faktiskt i ”val” valde Mubarak, av en militärregim som inte utsetts ens på skendemokratiskt vis. Och där har revolutionen i Egypten stannat av. Statsapparaten är, i motsats till i Libyen, intakt och inga maktförhållanden i landet har egentligen ändrats. Kanske det blir förändringar efter det val som enligt planerna ska hållas i november, men det återstår att se.

Demonstrationer fortsätter dock på olika sätt och ibland möts de med rejält våld. Protesterande människor fängslas fortfarande och i demonstrationer händer det att folk skadas allvarligt och dödas som exempelvis i gårdagens demonstration där kopter protesterade mot att en kyrka i Aswan bränts ner:

Oroligheterna började med att kopter – egyptiska kristna – demonstrerade i Kairo på söndagen i protest mot att ännu en kyrka bränts ned i Aswan längre söderut längs Nilen tidigare i veckan. Kopterna hävdade att de demonstrerade fredligt när de attackerades av ligister. Militärpolis ingrep och använde enligt demonstranterna övervåld. Tv-bilder visade pansarfordon som i full fart körde mot demonstranter.

Videoklipp och foton av sönderslagna ansikten och döda kroppar som enligt aktivisterna körts över av militärfordon cirkulerade på internet.

-Det som har hänt i dag saknar motstycke. Sjutton kroppar krossades av militärens lastbilar, sade människorättsaktivisten Hossam Gahgat från det sjukhus där de döda tagits om hand.

 Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements
  • Emil Hagman

    Revolutionen som stannade upp? Det vi ser är resultatet av den arabiska våren.