Kristdemokrat tydliggör klassamhället

När kristdemokraten Patric Rylander skrivit föraktfulla uttalanden på Facebook så har han tydliggjort två saker. Dels det förakt som många borgerliga politiker och människor från samhällets övre skikt har för fattiga och arbetare, dels klassamhället existens och dess konsekvenser. Ett uttalande han producerade  i samband med att han förlesog en ”underklassafari” till fattiga förorter lyder så här enligt DN:

”Bland annat ska det finnas en hög andel socialbidragstagare, vanartiga skrikande ungdomar, enbart bestå av hyresrätter i miljonprogrammet, nedlagda butiker, utarmad samhällsservice, vara slitet och mängder med klotter.”

Det klara klassförakt som kommer fram i hans vidriga uttalande avslöjar borgarklassens och dess representanters tydliga klasshat mot vanlig folk. Det är på många sätt avslöjande om hur de däruppe ser på folk härnere. Det visar lite av det som organisationen Allt åt alla vill sätta fingret på genom sina resor till överklassreservaten. De skyddade enklaver där de sociala problemen är får fattigdomen något främmande och där klasshatet gentemot arbetare och vanligt folk uppenbarligen gror.

Att han själv och andra kristdemokrater insett att uttalandet var oacceptabelt förändrar ingenting. Föraktet finns där uppenbarligen, för det mest pyser det inte ut i denna synliga form, men när det gör det så inser vi all hur vidrigt tänkandet i de finare salongerna faktiskt kan vara.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements
 • Pingback: KD måste besöka den underklass de skapar « Röda Berget()

 • Anonym

  Olyckligt uttalande. Patric Rylander får (KD) att framstå som lika vilsna som förbundet/vänstern. Klassamhället finns inte som förr. Majoriteten, approximativt alla individer, kan under sin livstid byta klass, eller snarare inkomstgrupp. Det var betydligt svårare förr…

  Dock kan jag inte förstå hur hans ord skiljer sig från förbundets ”allt åt alla.”?

  Själv brukar jag cykla runt i Göteborg och ”titta” på mindre attraktiva stadsdelar/miljöer. Föga förvånande passar hans ord ganska bra in på platser som Angered och Hammarkullen (mfl). 

  Personligen tror jag klassresor till utsatta områden ger bättre kunskaper och insikter än resor till bemedlade områden. 

  • Kalssamhället finns visst som förr. Under 1960-talet till 1990-talet såg vi en relativt stor rörelse mellan klasserna. Bra. Det översta lilla skiktet på omkring 3 000 – 5 000 personer som kans ägas utgöra den svenska borgarklassen, makten, handlar dock i stort sett om samma familjer nu som på 1960-talet, Wallenberg, Söderberg, Ax:son Johnson, Bonnier, Bildt, Douglas, Tham, Stenbeck, Klingspor, Beck-Friis, Ekman osv. Cirkulationen dit upp har varit minimal. Några nya finns dock, Olsson, Lundberg, Persson exempelvis. Andra har försvunnit, Broström, Palme, Wijk osv .

   Cirkulationen mellan klasserna har numera minskat och är stadigt minskande. På grund av den politik som bedrivs och bedrivits sen 1990-talet.

   • Anonym

    Eftersom fler har tillgång till högre utbildning ser jag det som att rörelserna mellan klasserna ökat. Att somliga inte tar chansen är en annan femma och något som inte kan tas med i jämförelsen. Att det översta skiftet inte ändras är liksom en annan sak i ett sådant sammanhang. 

    Hur kan följande vara förolämpande i sitt eget perspektiv: ”hög andel socialbidragstagare, vanartiga skrikande ungdomar, enbart bestå av hyresrätter i miljonprogrammet, nedlagda butiker, utarmad samhällsservice, vara slitet och mängder med klotter”.

    Angered, Hammarkullen mfl stämmer väl bra överens? (givetvis finns det skrikande bratts i långedrag också… 

    • Undersökningar visar att rörelserna för närvarande minskar. men rörelser mellan klasserna innebär inte att klasser inte finns.

     Hammarkullen är ett arbetarområde (underklass), men folk är inte ohyfsade för det. Barn är inte vanartiga och skrikande för det. Det är en förolämpande fördom. I Göteborg är exempelvis skadegörelsen inom kollektivtrafiken störst i Askim. Ingen förort består enbart av hyresrätter, alla har bostadsrätter och många har också villor och radhus (gäller exempelvis Hammarkullen).

 • Anonym

  Givetvis är inte barn mer skrikande eller vanartiga för att de tillhör en viss klass eller bor i ett visst område. 

  Jag tror KD-politiker menar att framförallt ungdomar med utländskt påbrå och bristande färdigheter i det lokala språket har en annan tongång och gastar mer på varandra. Huruvida det stämmer eller ej vet jag inte, men jag kan gissa att det är så.   

 • Magnus Strömgren

  Förstår du verkligen inte att det var en ironisk pendang till den medialt mycket uppmärksammade ”överklassafarin” där man uppmanas ”odla” hatet mot överklassen – varken mer eller mindre?

  • Jag förstår att det var en reaktion på överklassafari. Det har jag också skrivit. Du kanske borde läsa ordentligt. Men ironisk tror jag inte den var.

   • Magnus Strömgren

    Nej, det har du faktiskt inte skrivit — åtminstone inte i det här inlägget! Du kan rimligen inte förutsätta att läsare av din blogg slaviskt skall följa alla inlägg, och i brist på sådan disciplin bli näpsade för att inte ha ”läst ordentligt”. Jo, jag har läst — och i stort uppskattat — din kommentar om ”överklassafarin”.

    • Jo det har jag. Sen kan man förstås inte skriva allt i alla inlägg heller. Men länkarna finns där liksom av en anledning.

     ”Det visar lite av det som organisationen Allt åt alla vill sätta fingret på genom sina resor till överklassreservaten.”

     Om inte det är att göra kopplingen vet jag inte hur jag skulle gjort annars. Jag har inte skrivit att det var en reaktion på överklassafarin men det är ju underförstått. Det var en idiotisk och föraktfull reaktion som visade upp precis det som överklassafarin vill blottställa. Klassamhället.

 • Alla människor kan inte göra klassresor. Det kommer alltid bara vara ett litet fåtal som gör dem, små undantag. Därför är problemet klasskillnaderna.