Abraham & Jacob Arfwedson

Anders Arfwedson (1650-1706), som vann burskap som grosshandlare 1694, ägnade sig åt en omfattande utrikeshandel med bland annat järn och textilier samt drev ett klädesmakeri.

Sonen Abraham Arfwedson (1698-1779) var endast åtta år vid faderns död, men tog i vuxen ålder över driften av klädesmakeriet. Hans huvudsakliga verksamhet var dock från mitten av 1720-talet handel. 1728 blev brodern Jacob Arfwedson (1700-84) hans kompanjon och brödernas firma Abraham & Jacob Arfwedson bedrev affärer i närmare ett halvt sekel. Det var dock sällan som den arfwedsonska firman hörde till de allra största exportörerna i Stockholm, men 1740 stod firman för 3% av värdet på den totala exporten från Stockholm och var den tionde största exportfirman.

Bröderna tog även initiativ till bildandet av diverse handelskompanier, bland annat Fiskeri-Compagniet, vilket existerade mellan 1746 och 1757 och hade monopol på Nordsjöns och Östersjöns sill- och torskfiske samt val- och sälfångst. Fiskerikompaniets existens bidrog sannolikt till att den svenska insaltningen av sill försenades i förhållande till tillgången på sill. Göteborgsköpmän, ledda av Christian Arfvidsson, agerade bland annat därför mot familjen Arfwedsons fiskemonopol.

Abraham Arfwedson var gift med Maria Elisabeth Pauli (1715-43) i sitt första gifte och med Maria Dahlström (1723-77) i sitt andra. Sonen Carl Christoper Arfwedson (1735-1826) arbetade först för faderns firma men skickades 1762 till England för utbildning. Efter att han i några år efter sin hemkomst till Sverige biträtt fadern, öppnade han en affärsverksamhet för egen räkning och associerade sig 1771 med kusinen Anders Tottie i firman Tottie & Arfwedson. Den firman tog över den verksamhet som tidigar bedrivits i familjen Totties handelsfirma.

Bröderna Arfwedsons syster Maria Arfwedson (1705-91) var gift med Charles Tottie (1703-7&), en annan framgångsrik handelsman och far till ovan nämnde Anders Tottie,

Då inga av bröderna Arfwedsons barn tog över firman när Abraham Arfwedson dog förklarades dennes sterbhus i konkurs år 1780 när arvingarna ville få ut sitt arv.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Tags: , , , , , , , , , ,

Powered by Qumana


Upptäck mer från Svenssons Nyheter

Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.

3 svar på “Abraham & Jacob Arfwedson”

  1. Pingback: Refunck | Svensson

Kommentarer är stängda.

För att kommentera med ett inlägg på din egen webbsajt skriv en URL till artikeln på din sajt. Artikeln ska innehålla en länk till denna post. Ditt svar kommer sen att synas på denna sida (efter att den modererats). För att uppdatera ett svar så radera din post och skriv in postens URL igen (Läs mer)