23-årig man skjuten i Kortedala

Igår kväll sköts en ung man på Januarigatan i Kortedala. Fler skott avlossades men polisen är mycket förtegen om det hela. Man meddelar bara kort att man inte har någon misstänkt och att det inte finns nån gripeen. Hälsotollståndet för den skjutne vill man inte heller uttala sig om, men han ska enligt uppgifter vara skjuten i magen.

I Norra Bergsjön och i delar av närliggande Kortedala har det varit ett antal personrån där rånarna använt skjutvapen. Företrädesvis har man inriktat sig på att råna ungdomar. De har främst opererat i områden där det i huvudsak bor svenskar som inte invandrat, som vilket exempelvis gäller delar av norra Bergsjön och området kring Januarigatan i Kortedala. Troligtvis är det samma personer som också rånat servicebutiker i området. Också det med hjälp av skjutvapen.

Den här typen av rån med skjutvapen är i stort sett en ny företeelse i Sverige men det har nu skett på flera håll i Göteborgs nordöstra förorter. Frågan är om skjutningen på Januarigatan kan ha något samband med dessa rån. Brottet är dock rubricerat som försök till mord eller dråp.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Advertisements
 • Pa_Z

  Den här skjutningen är, precis som den absoluta majoriteten i Kortedala med omnejd, en uppgörelse mellan kriminella.

  • Ja det är det mer sannolika, men jag beslutade mig att skriva om nåt annat denna gång, men det är vad jag förstår en del av dessa kriminella som utför de aktuella rånen. Dessutom är ju en av ägarna/en av de anställda till en av de rånade servicebutikerna enligt vad jag förstår också knuten till ett gangstergäng.

 • Pa_Z

  Rånen i Bergsjön-Kortedala-Gamlestan är till största delen utförda av ungdomar och inte ”etablerade” kriminella. Åldrarna på gärningsmännen är ungefär från 14 till 20 år. När skjutvapen använts och återfunnits så har det nästan alltid visat sig vara replikor eller soft airguns. Ett fåtal rån av den här typen utförs av äldre kriminella och då oftast av personer med djupa missbruksproblem.

  Personrån är i huvudsak ett ungdomsfenomen, även så butiksrån. Etablerade kriminella rånar när de förväntar sig större värden. Ingen regel utan undantag naturligtvis men i det store hela stämmer det jag skrivit.

  • Ja, de flesta rån. Men det finns en grupp rån som inte är utförda av så unga. De är dessutom utförda med skjutvapen. Åldern på förövarna är oklar då de har varit maskerade, men enligt uppgifter ska de vara i 20-årsåldern och inte yngre. Men de behöver inte handla om folk som har anknytning till nåt gäng. Däremot så gäller det fortfarande en av servicebutikerna. Vad jag förstår handlar det i den gruppen rån om riktiga skjutvapen. De flesta ungdomsrån är dock inte sådana som du säger. Men denna grupp av rån (i norra Bergsjön och Kortedala, eventuellt också i Hjällbo) skiljer sig enligt vad jag hört.

 • Pingback: Eldstrid mellan mopedåkare | Svensson()