Ovanlig och imponerande fågel i Göteborg

GåsgamUnder onsdagen sågs en stor fågel ovanför Göteborg. Den fotograferades också av några uppmärksamma personer i Lindome. Enligt ornitologer som varit i kontakt med männen och med Göteborg-Posten är det ingen tvekan om att det handlar om en gåsgam. Gåsgamen finns normalt i södra Europa, Nordafrika, delar av Mellanösten, Turkiet, Kaukasus, Iran, Afghanistan och Himalaya.  Att den ses i Sverige är mycket ovanligt och det finns bara två kända fall innan gårdagens besök i Göteborg.

Gåsgamen blir 93-110 centimeter lång, har ett vingspann på 230-265 centimeter och väger 6-13 kilo. Honan är i genomsnitt större än hanen. Den kläcks naken och är utseendemässigt en typisk representant för gamla världens gamar, med ett vitt huvud, ljus halsboa, mycket breda och långa vingar och kort stjärt. Kroppen är sandfärgad och kontrasterar mot de mörkare vingar.

Liksom andra gamar är den en asätare som huvudsakligen lever av kadaver som den främst finner genom att glidflyga över öppna områden, ofta i flock. Gåsgamen häckar på klipphyllor och den lägger ett ägg.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Ett svar på “Ovanlig och imponerande fågel i Göteborg”

Kommentarer är stängda.