Volvoarbetare vill stoppa bemanningsföretag

På Volvo i Umeå finns inga bemanningsföretag i produktionen. Det beror på den arbetarnas starka kamp mot bemanningsföretag och att fackklubben hittills vägrat gå med på att släppa in bemanningsföretag på fabriken. Med bemanningsföretag slås arbetarnas kollektiva styrka sönder, det blir svårt att kämpa för bättre villkor och bättre möjligheter, svårt att stoppa försämringar när en del av arbetskraften är daglönare och kan tvingas gå från arbetet utan varsel och utan egentliga förhandlingar. Utan anställningstrygghet så är arbetarklassen svagare helt enkelt. Bemanningsföretag är en av de stora orsakerna till att den svenska arbetarklassen pressa tillbaka och att villkoren på svenska arbetsplatser försämrats kraftigt under senare år.

Alltför få arbetargrupper har tagit strid mot bemanningsföretagen, men arbetarna på Volvo i Umeå har gjort och gör det. Företaget har lagt fram ett nytt förslag om avtal där bemanningsföretag ska införas. Det vill inte arbetarna på Volvo i Umeå och fackklubben har därför kallat till medlemsmöte nästa vecka. Klubben har också sagt upp det lokala avtalet om variabel (flexibel) arbetstid som finns. Detta ansåg av vissa arbetargrupper på fabriken betyda att man inte behövde arbeta längre under fredagen och därför gick man hem vid lunch. Det hela betraktas som ett avtalsbrott av företaget och kanske som en olovlig stridsåtgärd.

Arbetarna i Umeå förtjänar allt stöd i sin kamp mot bemanningsföretagen, ett av den svenska arbetsmarknadens stora problem och gissel.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Advertisements