Island må ha varit först med parlament …

Del 2 av 17 i serien Märkliga småländer

Thingvellir eller TingvallaIsland utsågs 930 till tingsplats av och för folket på Island. Det var alltså platsen där parlamentet, alltinget skulle samlas. Det var dock inte en angelägenhet för hela folket, utan bara för de som var fria män, dvs ungefär 10 % av folket på Island. 10% av folket var inte trälar (slavar) och det var dessa som hade rösträtt vid tinget. Ja inte alla de tio procenten förstås utan bara en minoritet av de tio procenten, enbart vuxna fria män var det som hade rösträtt.90 % av folket var trälar och hade inget att säga till om överhuvudtaget. Parlament må det ha varit, men inte speciellt demokratiskt alltså. Detsamma gäller det parlament som är världen äldsta existerande parlament, TynwaldIsle of Man. Det upprättades 979, också av nordbor precis som på Island. Men även Tynwald var på den tiden en angelägenhet för fria vuxna män.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Series Navigation<< Länderna som inte finns och länderna som är speciellaMärkliga småländer – icke självstyrande områden >>
Advertisements