LCHF – snabb viktminskning men ökad risk för stroke och infarkt

Det blir enligt forskningen resultatet av att man äter så kallad LCHF-kost eller Atkinsdiet. Mer rött kött innebär ökad risk för stroke och färre kolhydrater innebär snabbare viktminskning. Men kanske är en vegetarisk kost med mycket fibrer och vegetabiliskt fett att föredra framför köttrik kost. Det innebär att man går ner i vikt, men lite långsammare än med LCHF och det innebär dessutom minskad risk för stroke och infarkt:

Forskarna har intresserat sig för hur mycket kolhydrater och protein kvinnorna åt. Kolhydrater finns till exempel i pasta och potatis, och protein finns bland annat i kött, baljväxter och nötter.

Femton år senare hade 1?270 fall av hjärtsjukdom och stroke inträffat bland kvinnorna. Studien visar att kvinnornas risk att insjukna i hjärtsjukdom och stroke ökade i takt med att de höll nere på kolhydrater och åt mer protein. Det ledde till 4–5 fler fall av hjärtsjukdom och stroke bland 10?000 kvinnor och år.

[…]

En förklaring till att kvinnorna fick hjärt-kärlsjukdomar kan enligt forskarna vara att de åt mycket proteiner från kött i stället för från växtriket. Rött kött kan öka risken för både stroke och cancer.

[…]

–?Om man vill äta sig frisk ska man välja proteiner och fett framför allt från växtriket och minska konsumtionen av animaliska produkter. Det är rekommenderat att dra ned på de ”snabba” kolhydraterna från till exempel vitt bröd, söta drycker och andra söta produkter, och äta tillräckligt med fiberrika livsmedel

Snabb viktminskning med hjälp av LCHF-diet har alltså ett pris. Stroke, infarkt och därmed sannolikt kortare livslängd.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Advertisements
 • Christoffer Hecksen

  God förmiddag Herr Svensson, läs DN artikeln igen, det är _inte_ LCHF som undersökts i studien utan låg kolhydrat hög protein (LCHP) vilket inte är detsamma som LCHF. Den termen syftar till högt fett-intag och inom den måste man också skilja på nya och gamla där mycket riktigt som den äldre LCHF syftade till energin kom från animaliska sidan och där den nya LCHF kulturen bygger sina teorier på vegetabiliska fetter som oliver samt pressade kokosfetter. Tack ändå för att du tar upp ämnet och jag önskar dig lycka till i din fortsatta bildning inom ämnet. 🙂
  mvh Christoffer/Umeå

  • DN skriverLCHF. Det är möjligt att de har fel. Men det förändrar inte nåt av innehållet i mitt inlägg. Oavsett vad du anser om det hela.

 • Det som gör mig misstänksam är frågan: vilka åt LCHF i början på 90-talet? Så gott som ingen i Sverige, några Atkinsätare kanske fanns. Jag såg nyligen ett program om utgrävningar på Öland. Där konstaterade man att människorna åt i huvudsak animalier. Vi har inuiterna, massajerna.
  Av artikel framgår ju inte vad kvinnorna åt i övrigt. De som på 80-90-talen inte åt grönsaker åt förmodligen dåligt överhuvudtaget. Fler både rökte och drack säkert i den gruppen.
  Det behövs mer information. T.ex. var forskningspengarna kom ifrån.

  • De har inte granskat LCHF. De har granskat om övergång till mer kött lett till ökad risk för stroke och cancer. LCHF med vegetabiliskt fett och protein ger inte samma problem. Så LCHF:arna bör alltså snäva in sin rekommendation och inte längre rekommendera så mycket animalisk föda.

 • millen2

  Sån forskning är betald av margarinbolaget. Forskarna skrattar hela vägen till banken. Löjligt att tro på det.

 • disqusis

  Liknar den undersöknings metodik man använde vid en studie av cancerrisk vid snusning. Den visade förhöjd risk, vilket kablades ut i alla medier. Senare visade sig att i underlaget av personer som ingick i studien fanns en betydande del gamla storrökare som nu hade gått över till snus.Inte konstigt cancerutfallet var ökad då!

  Samma med denna undersökning – Hur många av dessa 46000 hade viktproblem från början? Troligen en stor andel eftersom de givit sig i kast med dieten överhuvudtaget. (Och dessutom troligen med varierande framgång i att följa dieten) Detta jämfört med kontrollgruppen av genomsnittligt smala personer utan viktproblem.  Då blir resultatet skevt!

  • Men det finns gott om studier som visar samband mellan rött kött och infarkt, rött kött och stroke.

 • 5% ökning? Vilken kioskvältare! Det märks att sommarredaktörerna har äntrat banan.

  Undersökningen ger heller inget nytt. Precis som tidigare forskning visat innebär ökat intag av animaliska proteiner en ökad risk för hjärt och kärlsjukdomar, vilket inte är hela idén bakom LCHF. Så hela artikeln är missvisande.

  • Inte missvisande, men inte fullständig heller. Den visar det många andra studier också visat. Men det är ju inget hinder för att nämna det hela. Fast jag har bara sett det i DN och ingen annan stans. Så media är väl att ta i.

 • Pingback: Varierad kost och motion vinner över alla dieter | signerat || kjellberg()

 • Sant. Frågan är vilka som är beredda att betala det höga priset…
  Det andra priset för LCHF är ju det som jordens miljö o klimat får betala med den extremt tunga belastning som LCHF innebär… men den brukar de tala lågt om…