Positivt passiviserar

Gilla lägetBoktips
Gilla läget
Barbara Ehrenreich
Leopard förlag

Positivt passiviserar

Jag och mina arbetskamrater (patientransportörer på Sahlgrenska sjukhuset) var nyligen på en obligatorisk tvådagars peppkurs bekostad av arbetsgivaren. Där kritiserades vi för att vara för ifrågasättande och fokuserade på allt negativt vi ändå inte kan påverka – som besparingar och nedskärningar inom vården. Istället skulle vi inrikta oss på de positiva saker i det lilla vi kunde påverka – som att ge bättre service på jobbet. Och spara pengar till övriga vården.

Och positivt tänkande har väl sin plats i livet. Liksom den andra modefilosofin mindfulness. Men med måtta.

Där får jag medhåll av den amerikanska författaren Barbara Ehrenreich i ”Gilla läger – Hur allt gick åt helvete med positivt tänkande” som kom i pocket 2011. Kunnigt, ironiskt och humoristiskt sågar hon den amerikanska tankeexporten att det räcker med optimism, framåtanda och ren skär tro (religiös eller sekulär) för att bli frisk, lycklig och rik. Det är en farlig framgångsmyt.

Tvärtom är det ofta nödvändigt med nyktert, rationellt och kritiskt tänkande för att genomskåda galenskaper, ändra inriktning och reformera samhällsproblem. Det är nödvändigt att lyfta blicken från individens personliga problem till kollektivets politiska problem. Den positiva USA-individualismen förblindade exempelvis folk från att reagera i tid på den nationella ekonomiska krisen i landet.

Positivt tänkande kan vara ett sätt för individen att ta itu med sina problem. Samtidigt kan det ge individen skulden för alla samhällsproblem hen inte har något inflytande över. Det är bara ens eget problem att man är utsliten, trött, arbetslös, olycklig och vantrivs på jobbet och i tillvaron. Det positiva tänkandet passiviserar.

Om man istället kritiserar hur samhället och arbetslivet är organiserat anklagas man för att skylla ifrån sig och ha en offermentalitet. Uppenbarligen är detta slags positivt tänkande ett intellektuellt stöd för status quo,

Det är ett djupt reaktionärt och konservativt stöd för den härskande klassen att få folk att förneka verkligheten och skylla allt på sig själva, istället för att klaga på orättvisor. Tvärtom ger oss författaren uppmaningen: ”Gnällspikar i alla länder: Höj volymen!”.

Ska vi få ett bra samhälle måste vi ibland se bortom oss själva och kämpa solidariskt tillsammans med andra, skriver Barbara Ehrenreich och fortsätter: ”Och det första steget till detta är att tillfriskna från det massbedrägeri som kallas positivt tänkande.”

Hans Norebrink

Läs mer: DN1, 2, 3SVD, Pocketblogg, EX, Massa saker, Bedårande böcker, Ingrids boktankar, Arb.fi, Känsliga barnet, Knuff, Wernström, AB,

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Köp boken hos Adlibris

Advertisements