Journalister och media har normaliserat SD

Det har i stort sett  alltid funnits en svensk minoritet med främlingsfientliga och rasistiska åsikter. Den ligger på omkring 15 – 20% av befolkningen. Ibland som i början av 1990-talet, lite större, ibland, som idag, lite mindre. Denna minoritet har nu fått ett parti som delar deras åsikter. Genom att det partiet normaliserats, accepterats och i praktiken uppmuntras av media genom direkt rasistiska frågeställningar och annat så är det numer mer acceptabelt att rösta på och uppge stöd för partiet.

Hade Sverigedemokraterna bojkottats på samma sätt som media bojkottar Vänsterpartiet så hade ökningen av stödet till SD förmodligen inte skett. I alla fall inte i den takt vi sett. Den tidigare attityden i Sverige att isolera och bojkotta SD var mycket effektiv. Efter att media övergav den inställningen har partiet lyckats ta sig in i riksdagen och dessutom fått än mer uppmärksamhet. I själva verket skriver media mer om SD än om andra småpartier. Något som ytterligare hjälper till att göra det rasistiska, homofoba och kvinnofientliga partiet rumsrent.

Samtidigt sk man ha klart för sig att rasismen i sin helhet minskar i Sverige. Människor har sen 1990-talets början blivit allt mer flyktingvänliga, allt mer invandrarvänlig och de allra flesta människor i dagens Sverige vill ta emot mer flyktingar. Man kan alltså säga på ett sätt säga att det svenska samhället polariserats mer.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Advertisements
 • Men är det primärt de rasistiska värderingarna som lockar?

  Eller ”bilden” att SD är den enda oppositionen vad gäller t e x EU och globaliseringen. ( vilket dom inte är objektivt sett)

  • Det är delvis rasismen som lockar. Men naturligtvis även missnöje. Men är man inte rasist går man inte till SD om man är missnöjd. Dvs rasismen är en förutsättning för stödet till SD. Så ser i alla fall jag det. Oavsett vilket är bojkott och utfrysning ett vettigt beteende mot partiet ifråga.

 • aliw99

  Jag tycker det är att förenkla alltihop. Det finns mycket starka krafter som matar medelsvensson med ”fakta” om invandringens pris, och att det i själva verket inte är flyktingar som kommer hit, utan parasiter som ska utnyttja de svenska bidragssystemet. Avpixlat (eller om det var den andra) körde nyss en uträkning som visade att en nyanländ invandrare med tre barn fick 21000 i månaden att leva på. Det sticker i ögonen på många, många ensamstående som får klara sig på hälften av det.

  Det är dessa krafter och deras agenda man måste motarbeta, inte vanligt folk som är missnöjda eller media – som fortfarande har en ganska hård linje mot SD, även om jag håller med om att de bidragit till att göra SD rumsrent bara genom att ge dem så mycket utrymme som de fått.

  • Man måste använda sig av förenklingar. Annars går det inte att skriva nåt förstå- eller läsbart på ett litet utrymme (långa inlägg får inga läsare).

   Det är inte en hård linje att skriva om dem. Media borde överhuvudtaget inte intervjua dem, inte ge dem plats för debattartiklar osv. Det är en hård linje. Det är ointressant om media tycker som dem eller inte.

   Sajter som avpixlat etc har bara marginell betydelse. Min blogg har ju fler läsare än de sajterna, men min blogg har också bara marginell betydelse.

   Flyktingmottagning kostar. Invandring gör det sannolikt inte. Sett ur ett samhällsperspektiv. Men för att invandring ska vara ett tillskot till ett samhälle krävs att invandrare kommer med färdig skolgång etc. Helst så hög som möjligt. Det är det som gör att flyktingmottagning ofta inte kan ses som ekonomiskt lönsamt för ett samhälle. Flyktingar är ofta (men förstås inta alltid, sannolikt inte de som nu kommer från Syrien exempelvis) fattiga. Men däremotinvandring.

   • init100

    Sajter som avpixlat etc har bara marginell betydelse. Min blogg har ju fler läsare än de sajterna

    Ursäkta? Om man tittar på t.ex. Alexa, som mäter trafik till olika webbplatser, så befinner sig zaramis.se på plats 8210 i Sverige. Avpixlat befinner sig på plats 63 och Fria Tider befinner sig på plats 50. Den sistnämnda är alltså större än SEB, Flickr och Instagram, för att nämna några.

    Så hur menar du att du har fler läsare än de?

    • Efter att studerat olika mätsajters statistik så är jag helt säker på att mätresultaten på Alexa för de nämnda sajterna är manipulerade. Men jag är också av uppfattningen att mitt påstående sannolikt inte är korrekt.

     Andra mått visar att det inte är stor skillnad på min blogg och exempelvis avpixlat. Min blogg har exempelvis en Google pagerank på 4 och avpixlat en pagerank på 5.

 • Odens_vittnen

  Det är väl bättre än att normalisera att flickor skjuts för att de vill gå i
  skola eller att flickors mördas för de vill bestämma över sin egen
  kropp.

 • bengt66svensson

  Förstår inte riktigt ditt inlägg, menar du att det är medias och journalisternas uppgift att påverka väljarna så att de väljer ”rätt” parti?

  Personligen tror jag att anledningen till att SD tog sig in i riksdagen beror på det vakuum som uppstod under Mona Sahlins tid som partiledare.

  • Jag menar att man ska ge fan i att intervjua dem, ge fan i att låta den skriva debattartiklar. Det är sånt man väljer att göra eller inte göra. Finns ingen anledning att göra det.

 • Pingback: Fascismen mitt ibland oss | Svensson()