Urvacker totalhistoria

EvolutionBoknytt
Evolution – Människans historia
Alice Roberts med flera
Tukan förlag
ISBN: 9789174014372

Urvacker totalhistoria

Lilla fyraåriga Göteborgsförlaget Tukan i Lagerhuset har gett ut ett verkligt praktverk om människans hela historia. Den börjar med vårt däggdjursursprung hos primaterna för cirka 65 miljoner år sedan, Vidare till människoaporna för cirka 25 miljoner år sedan. Plus dagens primater och människoapor.

Därefter förmänniskorna (homininerna) som uppstod när människan och schimpansen skildes åt genetiskt för cirka 7 miljoner år sedan. Alla förmänniskoarter gås igenom fram tills de dog ut. Vi moderna homininmänniskor (Homo sapiens) föddes för cirka 200.000 år sedan.

Både förmänniskor och människor var jägare-samlare, och grupper ur båda spred sig från urhemmet Afrika till Europa och Asien. För drygt 10.000 år sedan började vi bli jordbrukare, och för 5000 år sedan började vi bygga städer.

Allt detta finns med. Människans hela förindustriella historia. Och om den flexibilitet som var nyckeln till vår framgång som art. Detta är den tidsmässigt mest omfattande boken om människan jag någonsin stött på. Stort format också.

Boken är dessutom ett smycke för soffbordet (”coffee table book”), och ett konstverk mellan pärmarna Otroligt vackra, stora och intressanta skisser, kartor och foton i färg.

Lite kritik. De fem författarna hade kunnat samordna sina texter lite mer. Och jag saknar ett samlat grepp om de centraliserade, storskaliga, komplexa, specialiserade, byråkratiska, elitistiska och statliga jordbrukssamhällenas sociala hierarki och ojämlikhet.

Varför växte klassamhället fram efter de jämlika jägarsamhällena? Mer om evolution och socialt beteende alltså. Det är väl så intressant som alla arkeologiska utgrävningar av ben som boken redovisar i detalj.

Det finns en ängslan att tala klarspråk också. Som att mänskliga underarter (”raser”) finns. Grovt och ursprungligen var/är dessa svarta (och gulbruna khoisan, mitt tillägg) i Afrika, vita i Europa, gula i Asien och bruna i Oceanien/Australien. De kallas i boken enbart ”populationer”.

Hans Norebrink

Läs mer: Radio Times, BBC, Guardian1, 2, Lancet, ScienceFocus,

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Köp boken hos Bokus

Köp boken hos Adlibris 

Advertisements