Twinglys minskande betydelse för det politiska bloggandet

Allt färre tidningar tycks använda Twingly som är ett sätt för tidningar och andra sajter att länka tillbaks till bloggar som länkar till dem. Den senaste tidningen som slutat med Twingly-länkar är GP. Innan dess har sajter som SVT, Stampenkoncernens övriga tidningar vid sidan av GP, tidningar som BLT-Sydöstran, BT, Barometern och SMP i praktiken slutat med Twingly-länkar.

De 4 sistnämnda har aldrig eller i vissa fall så sällan Twingly-länkar att det är meningslöst att länka till tidningen. För en del av en bloggares vilja att länka till en tidning styrs av möjligheten att få en länk tillbaka och därmed få fler läsare. Tidningar och nyhetssajter som har kvar Twingly-länkar är SVD (ganska vanligt med Twingly), DN (ganska ovanligt), Sveriges Radio (emellanåt), Aftonbladet (ovanligt), HD, Skanskan, NSK, Laholms Tidning, Gävle Dagblad och Arbetarbladet. Alla de sistnämnda tidningarna har Twinglylänkar på nästan alla artiklar.

För min blogg har länkar från GP haft stor betydelse för antalet besökare, men efter att tidningen slutat med Twingly har antalet besökare från Twingly-länkar minskat med omkring 100-200 per dag. Detta även om antalet besökare från SVD och Sveriges Radio har ökat något. Trots detta har antalet besökare på hänvisningar, dvs länkar från andra sajter ökat på senare tid medan antalet läsare och besökare från sökmotorer och  direkt legat stilla.  Den senaste månaden har sökmotorer stått för 50% av besökarna och direktbesök för 20%. Folk som prenumererar på mitt RSS-flöde utgör nästan 10% av besökarna till bloggen.

Det som framförallt har ökat är antalet besökare som kommer från sociala medier och bokmärkessajter. Framförallt är det besökarantalet från Facebook och Flashback som ökat. Twitter spelar dock som tidigare en mycket begränsad roll för att locka läsare till min blogg. Topplistor och rankingsajter som knuff.se osv spelar en liten roll som inte har förändrats nämnvärt på länge. Antalet besökare fån andra bloggar har inte heller ändrats i nån större utsträckning.

Mellan 30 och 40% av besökarna använder mobiltelefon eller läsplatta vilket är en ökning i jämförelse med förra året. Något som gjort att den vanligaste browsern som mina läsare använder är Safari som 30% av besökarna den senaste månaden använt. 28% har använt Internet Explorer, 21% Chrome, 15% Firefox och 5% Android Browser.

Klart är i alla fall att Twinglys betydelse för min blogg och sannolikt också för andra politiska bloggar minskat.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements