Bloggbesökare och läsare

Under de tre första kvartalen 2013 hade min blogg ett ökat antal läsare med störst ökning i augusti då bloggen hade 30 000 fler besök än samma månad året innan. De tredje kvartalet 2013 har sett en minskning med cirka 10 000 besök per månad i oktober och november, vilket är cirka 15% av besöken under samma månader år 2012. I december månad har det inte varit nån minskning i jämförelse med tidigare år.

Huvudanledningen till detta är att jag numera skriver färre inlägg om dan och att länkar från tidningar (så kallade Twingly-länkar) blir allt mer sällsynta. En tredje anledning är att jag skriver en del av de inlägg jag tidigare publicerade på denna blogg på min blogg om yrkesfiske. Min fiskeblogg Njord har i december haft nästan 7 000 besök och hade i november 4 000 besök. Sammantaget har därmed mina bloggar haft ökat antal besök under december månad.

Huvuddelen av besökarna till denna blogg, Svensson-bloggen kommer via Google-sökningar som svarade för hela 67% av läsarna den senaste månaden. Andra sökmotorer stod för ungefär 3%. Direktbesök stod för nästan 14%. I jämförelse med förra vintern så innebär det en ökning med 17 procentenheter för Googlesökningar och en minskning med 6 procentenheter för direktbesökare. Prenumeranter på mitt RSS-flöde har stått för 5% av läsarna, vilket är en minskning i förhållande till förra året.

Dagstidningar, dvs Twinglylänkar har också minskat som en följd av att tidningar upphört med Twingly. Totalt stod Twinglylänkar för cirka 4% av läsarna den senaste månaden, i huvudsak handlar det om DN och SVD. Facebook och andra sociala sajter stod för cirka 4% vilket är en ökning. Knuff och deras systersajter var ansvariga för ungefär 2%. Andra portaler av liknande slag stod för en försumbar del av antalet läsare.  Resten av läsarna kom från andra bloggar.

Självklart stod Sverige för den överväldigande delan av läsarna den senaste månaden. De 10 länder som stått för flest läsare under den senaste månaden är:

Sverige, 86,75
USA, 5,63%
Norge, 1,39%
Finland, 0,94%
Storbritannien, 0,66%
Danmark, 0,63%
Tyskland, 0,47%
Spanien, 0,33%
Frankrike, 0,31%
Thailand, 0,24%

Den vanligaste webbläsaren är numera Safari som nästan 33% av läsarna använde den senaste månaden. Chrome användes av 25%, Internet Explorer av 17%, Firefox av 11%, olika Mozillavarianter av 7% och Android Browser av 6%.

Vanligaste operativsystemet som läsarna använder är Windows (i olika varianter) som 49% av läsarna den senaste månaden hade. 27% använde iOS, 12% Mac OS X, 10% Android och 2% Linux.

Datorer användes av 62% av läsarna, mobiler av 26% och läsplattor av 12%. Vanligaste mobilen var en iPhone och vanligaste läsplattan en iPad.

Vad det gäller en mer noggrann redovisning av läsarna på fiskebloggen Njord så har jag skrivit ett inlägg där.

Läs också: Mest läst på min blogg 2013: Brottslighet och finans

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements