Danska statens företag i Sverige

Del 3 av 7 i serien Statliga företag i Sverige

Det största företag som danska staten delvis kontrollerar i Sverige har 40 000 anställda totalt. Företaget heter PostNord AB och har två dotterbolag, Posten AB och Post Danmark A/S. Danska staten äger 40% och svenska staten 60%. Makten är dock fördelad 50-50.

Det statliga danska järnvägsbolaget DSB har ett antal dotterbolag i Sverige med sammanlagt omkring 700 anställda. Ett av dessa bolag var  Roslagståg som fram till januari 2013 drev trafiken på Roslagsbanan i Stockholmsområdet. Tåg som DSB fortfarande kör är Krösatågen (DSB Småland AB), Upptåget (DSB Uppland AB) och en del Öresundståg i Danmark. Däremot har man på grund av misskötsel förlorat Öresundstågen i Sverige och regiontrafiken i Västsverige. Minoritetsägare i Roslagståg är Svenska Tågkompaniet AB som ägs av norska statens NSB. Totalt har DSB 9 000 anställda.

I svenska företag som helt eller delvis kontrolleras av den danska staten finns det alltså 40 000 anställda och svenska dotterbolag till statliga danska företag 700 anställda.

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , ,

Tags: , , , , , , , , , , , , ,

Powered by Qumana

Series Navigation<< Finska statens företag i SverigeTyska statens företag i Sverige >>
Advertisements