Nordvästskåne – knarkcentral?

Flera större knarkbeslag har det senaste halvåret gjorts i Helsingborgstrakten. Inte bara det, utan i knarkhärvor som rullats upp på annat håll har människor från nordvästra Skåne varit inblandade:

I början av november slog polisen i Bergen till mot misstänkta amfetaminsmugglare från Landskrona och Svalöv efter att man fått underrättelseinformation om att transporten var på väg.

Tre veckor senare beslagtogs 150 kilo amfetamin i Helsingborg, partiet som kom från Slovakien var inte utspätt och värderas till lika många miljoner som kilon. Tipset bakom beslaget, som är det största av amfetamin någonsin i Sverige, kom från norsk polis.

Nästan samtidigt började utredningen om den västsvenska smugglarligan i Göteborg som också handlat med amfetamin i stor mängder. Flera av de häktade personerna i den utredningen är hemmahörande i Helsingborg och Landskrona, bland annat den utpekade huvudmannen.

Till det kommer ytterligare ett större nationellt tillslag med koppling till Helsingborg i februari, vilken typ av droger det handlar har inte offentliggjorts. Den ligan, där bland annat maskeradligans förre ledare ingår, misstänks ha transporterat narkotika mellan Helsingborg och Stockholm.

Den sistnämnda utredningen berör den i Sverige kände brottslingen Mats Eriksson, mer känd under sitt tidigare namn Mats Rimdahl. Det stora knarkbeslaget där tipset kom från norsk polis var sannolikt avsett för Stockholmsmarknaden. Något som också gäller Mats Rimdahls knarkaffärer. Det finns kopplingar mellan de fyra utredningarna och inblandade personer är bekanta med varandra. Kanske inte så konstigt när de arbetar inom samma bransch.

Anledningen till att nordvästskåne blivit centralt är att regionen är omlastningspunkt för mycket gods som kommer in i Sverige via olika hamnar och vägar i Skåne. Därmed har det också blivit en omlastningsplats för knark som smugglats in.

I området finns sen gammalt en närvaro av kriminella gäng som exempelvis olika jugoslaviska nätverk, Hells Angels och Bandidos. I alla fall Hells Angels anses ha kopplingar till amfetaminlangning i Sverige och i Göteborgs området har flera medlemmar i och sympatisörer till organisationen tidigare dömts för just hantering av amfetamin.

Tidigare har amfetamin framförallt smugglats till Sverige från Nederländerna och Belgien där Europas amfetamincentrum ligger sen mycket lång tid tillbaka. Smugglingen till Sverige har dock allt mer tagits över av kriminella ligor och tillverkare i Polen, Litauen, Tjeckien och Slovakien.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Ett svar på “Nordvästskåne – knarkcentral?”

Kommentarer är stängda.