Grekland: Poliser organiserade i Gyllene Gryning

Fackföreningen för anställda inom Atens kommun har läckt information om att det existerar en organiserad cell av nyfascistiska gruppen Gyllene gryning inom den lokala polismyndigheten i Aten, under kodnamn ”Grupp K”.

En vecka efter den senegalesiska migranten Cheikh Ndiayes avlidit när han jagades av poliser publicerade Tjänstemannafacket ett upprört uttalande där de för första gången rapporterade om att det fanns en Gyllene gryningcell inom poliskåren. De rapporterade också att 15 medlemmar från Grupp K brukade trakassera en av deras kollegor som hade gått i polemik med dem på poliskårens stormöte den 5 februari. ”Gruppen är känd och tolererad av de lokala myndigheterna inom Atens kommun. De utnjuter särskilda privilegier och är i specialiserade på området ‘illegal handel’ (ett område där det finns många migranter). De genomför också gemensamma insatser tillsammans med den grekiska polisen”.

Det enda officiella svaret på uttalandet kom från det lokala polisfacket som förnekade anklagelserna om dess stormöte och kallade dem ”löjliga och falska” utan att ens kommentera Grupp K:s existens. Borgmästarens kontor och den offentliga åklagaren har inte gjort några offentliga uttalanden och vidtog inga aktiviteter – förrän tidningen Efimerida ton Sintakton började undersöka denna viktiga fråga.

Tidningen fick först kontakt med ordföranden för de kommunalanställda, Charalambos Vortelinos: “Händelsen skedde precis som vi beskrev den: en av våra kollegor attackerades av organiserade medlemmar från Gyllene Gryning som ingår i Grupp K-cellen. Vår kollega är nu rätt skärrad, som ni kan föreställa er. Gyllene Gryning har en stark grupp inom polisen, på kanske upp till 150 personer. De samarbetar med de patrullerande poliserna på gatan och motorcykelpatrullen”.

Eleni Portaliou, ledare för partiet ”Öppen stad” i stadsfullmäktige tillägger: “Vi har också fått information om att denna grupp existerar. Vi har fått reda på att de agerar gemensamt med polisen och vi har en del information angående deras våldsamma beteende och trakasserer av invandrare som säljer varor på gatorna”.

Informationen som givits till den grekiska tidningen av Petros Konstantinou, medlem i partiet ANTARSYA och kommunledningen, var mer slående och specifik. Han skickade en lång rapport om gruppens profil som tyder på att gruppen agerar på ett parastatligt sätt. ”Gruppen har varit aktiv informellt under en lång period, utan att vara underställd den lokala polisens ordningsregler och hierarki. Det är tydligt att denna grupp har tolererats av både den tidigare och den nuvarande borgmästaren”.

Flera personer, till större delen nynazister från Gyllene Gryning och andra fascister anslöt sig frivilligt till gruppen. Grupp K består av lokala poliser inom Atens polismyndighets första avdelning. Den grundades efter att extremhögerpartiet LAOS lanserade sin ”Stoppa den illegala handeln”-kampanj, som utvecklades till en rasistisk människojakt på Ermougatan där högerextremister beväpnade med påkar misshandlade migranter. Strax efter borgmästare G Kaminis beslut om att den lokala polisen skulle agera tillsammans med polisen mot ”illegal handel” bildades Grupp K med 30 deltagare, utan att vara underställda någon i polisledningen. Först nyligen har de fått en uppsyningsman”.

Enligt Konstantinous undersökning bildades Grupp K av frivilliga, eftersom de flesta poliser inte ville delta i polisräderna mot migranterna. Konstantinou berättar för oss att denna specifika grupp har ofta varit inblandad i konfrontationer med gatusäljare i Thisseionområdet och utanför ASOEE-universitetet och han kan inte utesluta möjligheten att de var inblandade i det fall som ledde till Ndiayes död förra veckan: “Om man noggrant undersöker polisens första avdelnings arbetsområde, vilket är stadskärnan, och Grupp Ks koppling till detta område, då är det svårt att bortse från den möjligheten”.

En av de poliserna som enligt vittnen jagade efter den senegalesiska invandraren Cheikh Ndiaye tvingade en annan migrant att bära på sina konfiskerade varor själv och lägga dem i polisbilen, medan polisen tittade på och knuffade honom. Bruket av motorcyklar i den senaste polisinsatsen liknar det sätt som poliserna i DIAS-enheten använder motorcyklar i sina räder mot migranter, vilket skiljer sig från det sätt som de lokala poliserna brukar använda dem när de konfiskerar gods. Vem har utbildat dem i sådana räder?”

”Polisavdelningen mot illegal handel är placerad i Atens polismyndighets första avdelning. De poliser som ingår i avdelningen flyttar däremot runt då och då. Det finns ingen Grupp K i vår avdelning. Portaliou och Konstantinou har systematiskt inriktat sin kritik mot oss; förra veckan kallade de oss mördare”, säger Apostolos Kossyvas, ordförande i polisfacket. ”Jag är kategorisk: det finns ingen grupp. Vi har 1 000 anställda och det är självklart att det finns olika politiska åskådningar bland oss. Vad gäller det Konstantinou säger om vårt fack, så är det pågrund av att vi snart har val i vårt fack”. Kossyvas insisterar inte bara på att det inte finns någon sådan nynazistisk grupp som han känner till, utan även att det inte finns medlemmar från Gyllene Gryning i polisen.

Giorgos Anagnostopoulos, statsborgarråd med ansvar för polisfrågor, berättade för Efimerida ton Sintakton: “Jag kan inte bortse från möjligheten att en sådan fascistgrupp existerar, när det finns ett sådant parti i riksdagen. Jag känner inte själv till något sådant och jag ber att de som har bevis ger det till oss. I den lokala polisen finns en tydlig arbetsdelning och att bekämpa illegal handel är en av de uppgifterna. Vi griper däremot inte och förhör civila”.

”Angående anklagelserna om trakasserier vad gäller polisfackets församling så vore det opassande om det ansvariga borgarrådet blandade sig i fackets interna frågor. De lokala myndigheterna är hängivna åt att försvara mänskliga rättigheter och för bara några dagar sedan gav vi vårt officiella stöd till eventet ‘Aten – en antifascistisk stad’. Av detta skäl upprepar jag, ge oss bevis. Jag kommer hjälpa er att bekämpa detta fenomen”, tillägger borgarrådet.

Borgmästaren själv, Kaminis, vill inte ge några kommentarer förrän anklagelserna blir offentliga. Han säger ändå via sitt presskansli att han ”alltid kämpar för enighet bland de konstitutionella krafterna i stadsfullmäktige. Myndigheterna har också haft seminarier för polisen om migrantfrågor och att borgmästaren har bett ansvarigt borgarråd att se till att ordningsregler och disciplin följs strikt inom kåren.”

Publicerat i grekiska tidningen Efimerida ton Sintakton. Översatt från grekiska till engelska av bloggen I can´t relax in Greece och till svenska av Motkraft. Språkligt bearbetat och editerat av denna sajt.

Svensson/Motkraft

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements