Lag som inte kommer att efterlevas

Radiotjänst har tänkt sig att börja kartlägga datorinnehavare för att ta ut TV- och radioavgift av dessa.

Frågan är hur de då har tänkt? Om man återfinns på ett stort nätverk, vem ska då betala? Hur ska företag med 100-tals och tusentals datorer betala? Hur ska Radiotjänst veta vem som äger en dator? Om det bor flera hushåll på samma adress som det är med många unga? Hur gör man då? Är det bredbandsabonnemanget som avgör? Blir det två avgifter om en person har TV och en annan person bredbandet?

Lagstiftningen som innebär att datorägare ska betala TV- och radioavgift är förstås helt orimlig. Den har knappast acceptans bland befolkningen. Det troliga resultatet blir väl sannolikt att allt fler kommer att vägra betala nån som helst TV- och radioavgift. Det hela verkar vara ett garanterat sätt att skapa sig själva fler problem.

Intressant?
Bloggat: Badlands,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Advertisements
 • Allfons Mållgan

  Lagstiftningen om teknikneutralitet för TV-avgiften infördes av den nuvarande regeringen 2007, det är mycket konstigt att börja diskutera den  5 år efteråt!

  • Javisst är det. Jag utgick då från att den aldrig skulle kunna tillämpas och det kommer den inte heller att kunna göras.

  • HansDis

   Eftersom man ska betala för utrustningen, och inte för programmer, så borde avgiften betalas retroaktivt från 2007 till idag.

   • Det är nog knappast aktuellt.

 • Lagen säger (1989:41 2 §) ”En TV-mottagare är en sådan teknisk utrustning som är avsedd att ta emot utsändning eller vidaresändning av TV- program, även om utrustningen också kan användas för annat ändamål.”En dator är inte ”_avsedd_ att ta emot utsändning eller vidaresändning av TV-program”. Att den är _kapabel_ till att ta emot streamad (vidaresänd) TV är långt från att vara _avsedd_ att vara det!
  Så berätta hur många datorer du har hemma. Själv har jag 6, plus en iPad och en iPhone som _kan_ ta emot deras streaming, men _inte_ TV-sändningar(!) plus att ingen av dessa prylar är _avsedda_ för det!Så säg detta till dem och bed dem (vänligt och hövligt) sedan att köra upp sin knytnäve i deras eget röv så långt dom kan.