Märkliga småländer – icke självstyrande områden

I samband med mina skriverier om internationellt fiske samt om företag och vilka som äger dem brukar olika skatteparadis och länder som fungerar som bekvämlighetsflaggländer ofta dyka upp. Många av dessa länder är sådana som bara delvis är självständiga och många tillhör det brittiska samväldet. Så jag tänkte jag skulle skriva lite om sådana länder.

16 områden/länder finns upptagna på FN:s lista över icke självstyrande länder. 10 av dessa är tidigare brittiska kolonier av olika slag och status numera Brittiska översjöiska territorier, tre är US-amerikanska kolonier, ett är ett franskt förvaltningsområde, ett är ett nyzeeländskt territorium och till slut är det också Västsahara. FN:s lista tar bara upp områden, länder och territorium som är befolkade.

Utöver det finns det en lång rad områden som är obebodda och som är avhängiga av andra länder samt områden som anses vara självstyrande men som är avhängiga andra länder. Bland de idag obebodda områdena räknas British Indian Ocean Territory (Chagos Islands, Brittiska territoriet i Indiska oceanen) där befolkningen på den största ön Diego Garcia fördrevs på 1960- och 70-talen. Diego Garcia är idag en militärbas för USA och Storbritannien. Chagosöarna hörde till Mauritius innan det landet självständighet från Storbritannien år 1965. Storbritannien behöll Chagosöarna på grund av den fina djuphamnen och militärbasen.

De bebodda områden som har anknytning till Storbritannien är (namn, antal invånare 2010):

Anguilla, 14 000
Bermuda, 67 000
Brittiska Jungfruöarna, 24 000
Caymanöarna, 48 000
Falklandsöarna, 3 000
Gibraltar, 28 000
Montserrat, 5 000
Pitcairnöarna, 50
St. Helena, 8 000
Turks & Caicosöarna, 22 000

USA-anknutna är:

Amerikanska Jungfruöarna, 109 000
Amerikanska Samoa, 65 000
Guam, 176 000

Övriga är:

Nya Kaledonien, 224 000, Frankrike
Tokelau, 1 500, Nya Zeeland
Västsahara, 394 000, ockuperat av Marocko

Situationen i de olika områdena är mycket olika. Tre av de är det konflikter kring, Västsahara som till största delen är ockuperat av Marocko, Falklandsöarna som Argentina hävdar är argentinska och Gibraltar som Argentina gör ansspråk på.  Nya Kaledonien är på väg mot en folkomröstning om landets status som kommer att hållas tidigast 2014.

Utöver de nämnda 10 brittiskanknutna områdena/länderna så är ytterligare ett antal områden så kallade Brittiska översjöiska territorium (British Overseas Territories): Några av dessa är formellt obebodda men är i verkligheten bebodda av främst militärer:

Akrotiri och Dhekelia, 14 000
British Indian Ocean Territory, 3 000

Två brittiska territorium är bebodda av vetenskapsmän och fiskare (i Sydgeorgiens fall):

British Antarctic Territory, 50 (400 på sommaren)
Sydgeorgien, 90

Till dessa områden kommer obebodda områden, eventuellt  med forskare, som styrs från andra länder:

Franska Sydterritorierna, 150 (300 på sommaren, vetenskapsmän), Frankrike
Adelielandet, 30 (100 på sommaren), Frankrike
Ross Dependency, 300 (1 300 på sommaren), Nya Zeeland
Argentinska Antarktis, 300, Argentina
Chilenska Antarktis, 1 000, Chile
Australiska Antarktis, 1 000, Australien
Heard och McDonaldsöarna, 0, Australien
Prince Edwardsöarna, 0, Sydafrika
Ashmore och Cartieröarna, 0, Australien
Korallhavsöarna, 4, Australien
Drottning Mauds land, 140, Norge
Bouvetön, 0, Norge
Peter I:s ö, 0, Norge

Antarktis omfattas av ett internationellt traktat (avtal). Inga geografisk anspråk på Antarktis är internationellt erkända. Andra områden som också omfattas av internationella traktat är Svalbard (Spetsbergen) och Åland.

Dessutom finns det ytterligare en grupp länder med problematisk status. Det är främst länder i det forna Sovjet som oftast inte är erkända av speciellt många andra stater. Ett sådant land är Transnistrien (518 000) som bland annat omfattar den från svensk historia välkända staden Bender. Andra länder i det forna Sovjet som tillhör samma kategori är Nagorno-Karabach (143 000), Abchazien (242 000) och Sydossetien (55 000). Dessa fyra har också en egen gemensam internationell organisation. I Europa finns i övrigt också Kosovo och norra Cypern (295 000). Kosovo kan dock knappast räknas som ett riktigt litet land befolkningsmässigt.

I Afrika finns Somaliland (tidigare ett brittiskt protektorat och sedan en del av Somalia) och Puntland som också har begränsat erkännande och status. Dock handlar det inte om några småländer befolkningsmässigt. Även Taiwan är ett land som har ett begränsat erkännande liksom också Palestina och Västsahara. Stater som inte är erkända av alla länder är Armenien, Kina, Cypern (som därmed har tre territorier med begränsad status), Israel, Nordkorea och Sydkorea. Inget av dessa länder, förutom Cypern, kan väl räknas som ett litet land dock så de ligger utanför syftet med denna lilla artikelserie om världens märkliga småländer.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Powered by Qumana

2 svar på “Märkliga småländer – icke självstyrande områden”

Kommentarer är stängda.