Inget åtal för skadegörelse mot Judiska församlingen i Malmö

Utredningen av den uppmärksammade skadegörelsen mot Judiska församlingen i Malmö är nu slutförd. Ärendet kommer inte att leda till åtal. Skadegörelsen mot församlingen utfördes på natten till den 28 september 2012.

En ruta till församlingens entrédörr krossades med en sten och någon typ av knallskott utan särskild sprängverkan avfyrades. Två unga män greps i anslutning till platsen och var frihetsberövade en kort tid.

Misstankarna mot de två tidigare gripna personerna har avskrivits. Av utredningen framgår att de varit i närheten av brottsplatsen men att andra personer begått brottet. Gärningsmännen har inte kunnat identifieras.

Utredningen har konstaterat ett samband med ytterligare en skadegörelse. Denna ägde rum fem dagar tidigare på Brantevikstorg i Malmö. De båda brotten har ett liknande tillvägagångssätt och begicks inom samma område.

– Det var genom att vi undersökte trafiken mellan ett antal telefoner som vi upptäckte kopplingen mellan de båda skadegörelserna, säger kriminalinspektör Anders Larsson på Länskriminalen.

De tidigare misstänkta yngre männen umgås i en krets personer som visat sig vara intressanta för utredningen om skadegörelsen på Brantevikstorg. Kopplingen mellan de båda brotten ligger på den gruppen personer och inte på de tidigare misstänkta. Det saknas emellertid tillräcklig bevisning för att knyta någon enskild person till denna skadegörelse.

Det har funnits teorier om att Judiska församlingen genom skadegörelsen varit utsatt för ett så kallat hatbrott. Det verkar alltså som om det inte handlar om ett antisemitisk hatbrott. Nåt som jag ursprungligen antog, men som alltså sannolikt visat sig vara fel.

– Utredningen av de tidigare misstänkta ger inget stöd för att dessa haft något agg mot judiska trosbekännare. Kopplingen till den andra skadegörelsen ställer snarare frågan om det hela kanske i stället är ett urspårat pojkstreck begånget av ett kompisgäng som söker uppmärksamhet, säger kammaråklagare Hans Harding, som varit förundersökningsledare i ärendena.

Svensson/Åklagarmyndigheten

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Advertisements