Kvinnor som inte kostar och 8 mars

Stina SvenssonIgår presenterade Feministiskt initiativ en rapport som visar hur staten cementerar den systematiska diskrimineringen av kvinnor på arbetsmarknaden, och hur kvinnors låga löner får subventionera vår gemensamma välfärd. I rapporten beskriver partiet också flera förslag på åtgärder för att bekämpa diskrimineringen.

– Inom landstinget är löneskillnaderna som störst och mäter hela 26 procent. Var tredje kvinna jobbar deltid, och många gånger är det en ofrivillig deltidsarbetslöshet. Därför kräver vi rätt till heltid, säger Stina Svensson, talesperson för Feministiskt initiativ.

Kvinnor utgör billig och tillgänglig arbetskraft i kommun och landsting, politiskt styrd verksamhet som istället bör gå i bräschen i dessa avseenden. För det får kvinnor betala ett högt pris i form av otrygga anställningar, ökad ohälsa och sämre förutsättningar att skapa en långsiktig ekonomisk självständighet.

– Kvinnor i offentlig sektor har vikariat, visstids timanställning eller kallas in vid behov. Statistiken visar också att fler kvinnor än män svarar att orsakerna till deltid beror på att det inte finns lämplig heltid, säger Stina Svensson, talesperson för Feministiskt initiativ.

I rapporten presenteras konkreta förslag för att bekämpa diskrimineringen av kvinnor på arbetsmarknaden, något etablerade politiska partier hittills har misslyckats med. Feministiskt initiativ föreslår bland annat att en jämställdhetsfond inrättas för att omfördela resurserna och finansiera högre löner inom kvinnodominerade sektorer och att heltidsanställningar blir norm, även för kvinnor. Med tanke på rapportens resultat finns det all anledning att demonstrera på Internationella Kvinnodagen.

Svensson/Feministiskt Initiativ

Aktiviteter på 8 mars, Internationella Kvinnodagen

Borås

Rödgrönt Borås bjuder alla att träffas denna kvinnodag. Cecilia Chatterjee-Martinsen från hjälporganisationen Water Aid berättar om hur i synnerhet kvinnor drabbas av brist på toaletter och rent vatten. Musik och fika (betala vad du vill, pengarna går till Water Aid.) Plats: Hemgården Borås Tid: 18:00

Kafé Kurage bjuder in till filmkväll! Vi öppnar klockan 18 och börjar visa film klockan 19. Under filmvisningen kommer det finnas soppa (vegansk), hembakat bröd, chokladbollar, läsk och kaffe att köpa! Soppan kostar 20kr och då ingår givetvis bröd så att man ska kunna bli ordentligt mätt.

Filmen som kommer visas heter Flickorna i Dagenham och är baserad på händelserna runt strejken 1968 som kvinnorna på Fords bilfabrik i Dagenham (London) genomförde i protest mot sexuell diskriminering.

Alla pengar kommer gå oavkortat till kvinno- och tjejjouren i Borås.

Eskilstuna

Kl 18:00 på Plats: Balsta Musikslott, Balstavägen 14, Eskilstuna
Vi i Etown Grrrl Gang vill fira den Internationella Kvinnodagen tillsammans med många, alla könsidentiteter välkomna! Vi fixar fest med musik kombinerat med föreläsning, högläsning och självklart schysst umgänge! Fika till förmånligt pris kommer att finnas till salu, och även ETGG:s egengjorda saker kommer att säljas till den som vill stödja oss.

Gävle

Vänsterpartiet tillsammans med Ung Vänster i Gävle bjuder på soppa föredrag och underhållning kvällen lång. Välkommen att fira 8 mars med Vänsterpartiet och Ung Vänster i Gävle. Läs mer här.

Klockan 18.00 inbjuder SUF Gävle, Gävle LS och kvinnojouren Blåklockan tillsammans med Kulturcentrum till ett fett firande av Internationella Kvinnodagen! Kvällen kommer att vara fullspäckad med musik, poesi, tal och dramatiseringar. Medarrangören Konstcentrum har, i anslutning till firandet, vernissage av utställningen ”Katitzis resa genom Sverige”

Göteborg 

Under själva internationella kvinnodagen kommer en stor demonstration, i år under parollen ”Stopp! Jag äger min kropp!”, att äga rum, med samling på Gustav Adolfs Torg kl 17.30 för avmarsch mot Götaplatsen kl 18.00. Arrangerar gör 8:e-marskommittén, som är ett nätverk där många radikala och feministiska organsiationer ingår.

Feministiskt Fokus filmkväll 2013 Kl 18:00 på Kvinnofolkhögskolan, Kryssdäcket, ingång via Masthuggstorget., Göteborg. Vi öppnar klockan 18:00 och då står maten, cidern och fokusgänget och väntar på dig! Klockan 19:00 börjar programmet (info om tider o allt kommer snart).

Halmstad

Vänsterpartiet bjuder in författaren Anna Pia Åhslund för att prata om boken ”Halländsk kvinnokraft”. Bibliotekscaféet, Halmstad stadsbibliotek kl 18.00 den 7 mars.

Karlstad

Festival För Systerskap 5-10 mars 2013

Program finns här.

Lidköping

Ung Vänster anordnar firande av internationella kvinnodagen på De La Gardiegymnasiet i A-hustorget kl. 16:00 – 20:00. Sofia Ohlin kommer att hålla tal om Feminism och det kommer även vara musikuppträdande. Det bjuds på fika så kom! Kom!

Linköping

Kom och uppmärksamma internationella kvinnodagen tillsammans med Ung Vänster Linköping! Vi samlas på Trädgårdstorget kl. 16:00 för torgmöte och tal.

Ludvika

Kvinnofest i ABF-huset klockan 15.00 – 20.00. Textuppläsning, dansuppvisning, musik m m Alla är välkomna!

Luleå

Feministiskt bokbord på gymnasiebyn, samling 10.00 på Vänsterpartiets lokal

Lund

Demonstration på internationella kvinnodagen klockan 18.30 på Stortorget. Läs mer här. Rocka loss på kvinnodagen! Det anordnas spelning med ”två förlorare” m.fl på Hemgården, Kiliansg. 11 klockan 20.00

Malmö

SCHYSST LÖN OCH LIKA VILLKOR – VI KRÄVER ETT JÄMSTÄLLT ARBETSLIV! Demonstration från Gustav Adolfs torg till Möllevångstorget. Klockan 17.00. Läs mer här.

Välkommen på 8 mars-fest på Moriska paviljongen, folkets park klockan 19.00. Läs mer här.

SUF Malmö vill därför bjuda in till en kväll i feminismens tecken. Vi bjuder på föreläsningar, diskussioner och fika. Därefter går de som vill tillsammans till Ta natten tillbaka-demonstrationen. Föredragen kommer handla om bland annat den så kallade papparättsrörelsen och situationen i Tunisien. Garaget, Lönngatan 30 Malmö 18.00 till 20.30.

Norrköping

Fredagen den 8:e mars är det internationella kvinnodagen och det kommer Ung Vänster Norrköping givetvis uppmärksamma! Vi kommer ha ett torgmöte och en feministisk afton på ABF Bergslagsgården i Norrköping. Läs mer här.

Krossa Patriarkatet! Fest. Kl 20.00 på Butängsgatan 44, Musikhuset

Stockholm

Demonstration Internationella kvinnodagen 2013 – Feminism räddar liv!

– Mer resurser till kvinnojourerna
– Ta unga tjejers ohälsa på allvar
– Utöka sexköpslagen till att gälla utomlands

Samling på Södermalmstorg kl. 18:00, avmarsch mot Medborgarplatsen kl. 18:35. Konferencier är komikern Pernilla Hammargren, talare: Inger Forslund (Riksförbundet för Rättigheter, Frigörelse, Hälsa och Likabehandling), Sissela Nording Blanco (Feministiskt Initiativ), Johanna Granbom (Ung Vänster), Lawen Redar (Socialdemokraterna). Framträdanden av Sanna Carlstedt och Jenny Wrangborg. Läs mer här.

Anarkafeministiskt 8 mars på Kafe 44 Kl 12.00 Tjärhovsgatan 46, T-Medborgarplatsen.

Trollhättan 

Fika och samtal. Plats: Vänsterpartiets lokal i Trollhättan. Tid: 16:00-20:00

Uppsala 

Fackeltåg – Vi brinner för tjejers rättigheter! Kl 18.00 på Borggården vid Uppsala Slott.

För att uppmärksamma internationella kvinnodagen fredagen den 8:e mars anordnar Uppsala Tjejjour ett fackeltåg mot de sexuella övergrepp som tjejer utsätts för dagligen. Vi vill lägga skulden där den verkligen hör hemma. Hos förövarna – inte brottsoffren.

Västerås 

Barnvagnsmarsch mot barnadödlighet klockan 11.30 på iskartorget.  Läs mer här.

Manifestation mot löneskillnad mellan män och kvinnor kl 15.52. Läs mer här.

Växjö 

Manifestation mot våld och hat mot kvinnor i Växjö klockan 17.30. Samling vid scenen på storgatan.

Örebro 

Manifestation på Stortorget med anledning av 8 mars klockan 14.00.  Kom och delta!

8-9 mars. Systerskapsfestivalen 2013, Se program här.

Östersund 

Vänsterpartiet anordnar en alkoholfri after work kl 16-19 på Gamla Tingshuset i Östersund på 8 mars, med buffé till halva priset för kvinnor.

Mer: Motkraft, Ung Vänster,

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Advertisements