Det impotenta vänsterpartiet

opinionmars2013

I en tid när det bara finns ett parti riksdagen som är mot privatisering av offentlig egendom. Bara ett parti som är i samklang med opinionen i frågan om privat sjukvård, privata skolor, privata järnvägar, privata apotek osv. Samtidigt så misslyckas detta parti med att växa i opinionen. Det handlar om ett impotent parti med vad som sannolikt är en inkompetent ledning. Det handlar om vänsterpartiet.

Vänsterpartiet minskar i opinionen trots att de enligt egen uppgift ökar antalet medlemmar. Vänsterpartiet minskar i opinionen trots att de är överens med majoritetsuppfattningarna i Sverige i en rad viktiga frågor. Nåt gör vänsterpartiet fel. Jag tror det handlar om främst två grundläggande saker. Vilka frågor man fokuserar på och hur man försöker bygga partiet och den svenska vänstern.

Kanske dags att pröva den modell som blivit så framgångsrik i andra länder. Att inkludera andra vänstergrupper i arbetet. Antingen genom att öppna partiet för grupper som Socialistiska Partiet och andra eller genom att skapa en valfront med  småpartierna på yttervänsterkanten. Det förstnämnda har exempelvis Die Linke i Västtyskland och SP i Nederländerna gjort, det sistnämnda har Synaspismos i Grekland gjort i form av Syriza. På andra håll finns det partier som startades som koalitioner mellan yttervänsterpartier som lyckats väldigt bra, exempelvis Bloco de Esquerda i Portugal och Enhedslisten i Danmark.

Kanske dags för Jonas Sjöstedt och Aron Etzler att börja tänka nytt. Att börja tänka brett. Att börja arbeta för en förändring och en förnyelse av en svenska vänstern som även kan ge framgång i opinionen. Kanske dags att börja lära sig av det som händer i Europa.

Intressant?
Borgarmedia: SVD1, 2, 3, 4, 5, 6DN,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements
 • Göran Kärrman

  Hej Anders

  Man kan förvisso säga mycket om Vänsterpartiet, men det gäller också vänstern utanför V. Om nu V minskar, ligger still eller i alla fall inte ökar i opinionen gäller det i högsta grad också för SP, KP och RS.
  Jag skulle själv välkomna en öppning åt vänster från V men är också helt övertygad om att majoriteten av SP:s medlemmar i alla fall skulle välja att stå utanför och handen på hjärtat; SP har haft svårt att samarbeta med RS av olika anledningar och OM både SP och RS skulle ingå i Vänsterpartiet är det väl inte otroligt att den osämjan skulle ytterligare förstärkas.

  Nu tror jag inte att vare sig KP eller RS är intresserade av att ingå i ett ”öppet” Väsnterparti, men SP:s medlemmar – som ofta är väl sedda och uppskattade av vänsterpartister –  skulle förmodligen välkomnas redan idag. Vilket som sagt, faller på att SP:s medlemmar inte vill….

  hälsar

  Göran K

  • Vi från SP är inte välkomna inom Vänsterpartiet. Jag har haft samtal med Aron Etzler om saken. Han har sagt att det inte kan komma ifråga så länge vi behåller en egen tidning, nån form av egen organisering och anslutningen till Fjärde Internationalen. Det är inte villkor som vi inom SP kan ställa upp på. Vi är välkomna som individer, men inte som grupp. Det är som jag ser det fullständigt ointressant och inte vad som behövs.

 • Pingback: V står och stampar, Centerpartiet ut, SD backar och sossarna populärare | Svensson()