Genstyrda med fri vilja

Genen som inte kunde säga nejBoktips
Genen som inte kunde säga nej
Burnham/Phelan
Brain Books AB

Genstyrda med fri vilja

Människan är inte skapad för att flyga, men vi gör det ändå. Naturen är inget facit för vad vi ska göra eller inte. Vår medfödda kropp och natur utgör bara de begränsningar vi har att räkna med och överkomma för att demokratiskt skapa det samhälle vi vill ha.

Naturens ”ÄR” (fakta) är inte detsamma som kulturens ”BÖR” (värdering). Det bör vi hålla i minnet i dessa tider av rasande snabb utforskning av människans gener. Vi lever i biologins århundrade, men det är inte biologin som ska bestämma.

Trots bokens titel, ”Genen som inte kunde säga nej”, menar också det amerikanska författarparet (båda forskare) att en del av det biologiska beteendearv som människan ärvt i sina gener just är förmågan till fri vilja och självdisciplin.

Vi lockas av otrohet, skräpmat, droger, skvaller, hämnd, spänning, skönhet, sex, prylar, spel, slösaktighet, vänskap, gruppsolidaritet och släktsamvaro därför att liknande beteenden var framgångsrika när människan evolutionärt formades i småsamhällen på den afrikanska savannen.

I dagens moderna konstlade värld fungerar en del av dessa instinkter mindre bra – vi äter oss till exempel alldeles för feta, och de alltid lika bråkiga unga männen tar numera livet av varandra på grund av tillgången till vapen.

Boken, som är en bra men hurtamerikansk populärpresentation av den nya vetenskapen evolutionspsykologi, menar att det bästa sättet att kontrollera våra mindre önskvärda drifter är att känna till dem. Och att lära sig att ”lura dem” på olika sätt. Boken ger tips.

Jättebra initiativ att ge ut denna bok. Motståndet mot att se även vår hjärna och beteende som evolutionärt utvecklade är stort. Min enda invändning är att boken betonar det individkonkurrerande draget väl mycket över vår kollektivsamarbetande sida. Men så är ju också författarna amerikaner.

Hans Norebrink

Läs mer: Google, AoV,

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements