Avkriminalisering av knark – färre dödsfall?

Det mesta tyder på att en avkriminalisering av narkotikainnehav för eget bruk innebär att färre narkomaner dör. Det finns inga belägg för att det skulle öka narkotikabruket i nån större utsträckning, även om det finns vissa belägg från US-amerikanska delstater för att en legalisering av cannabis leder till ökat bruk. Avkriminalisering av knarkinnehav för eget bruk är dock inte samma som legalisering. Istället är det som med röd gubbe, den som går mot röd gubbe straffas inte, men orsakar man en olycka så har man brutit mot lagen och kan dömas.

I Europa är det främst två lädner som burkar nämnas när avkriminalisering diskuteras. Det är Nederländerna där cannabis i praktiken är avkriminaiserat, men inte formellt. Cannabis och cannabisbruk är fortfarande olagligt. Det andra landet är Portugal där droginnehav för eget bruk är formellt avkriminaliserat. Det innebär inte att narkotika är lagligt. Att göra som i Portugal har visat sig ha positiva effekter och det har inte inneburit nån ökning av knarkmissbruket. En avkriminalisering av cannabisinnehav för eget bruk parat med sprutbytesprogram och behandling av opiatmissbrukare med ersättningsmedel innebär att färre narkomaner dör. Det är en humanistisk politik, Motsatsen är det inte.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Advertisements