Ekobrott och krångel för företagen

Idag lämnar arbetsgivare skattedeklarationer varje många som talar om hur mycket lön som betalats ut, hur mycket skatt som dragit och hur mycket arbetsgivaravgift som ska lämnas in. Uppgifter på individnivå lämnas ej. Att istället lämna uppgifter på individnivå skulle för en vanlig småföretagare knappast vara ett problem. Siffrorna tar man ju fram varje månad ändå. När man bara betalar till sig själv som är fallet i många företag så är det förstås ännu enklare. En kontrolluppgift skulle då vara exakt samma sak som en skattedeklaration.

Det är alltså lätt att förstå den frustration som Skatteverkets samordnare mot grov ekonomisk brottslighet uttrycker:

– Skatteverket måste få in uppgifter på vilka som jobbar ute i företagen på månadsbasis, på individnivå. Vi måste få komma ut i verkligheten och se vilka som finns på arbetsplatsen. Så kan vi förhindra mycket av den ekonomiska brottsligheten och mycket av de falska kontrolluppgifterna, säger Pia Bergman, Skatteverkets samordnare mot grov, ekonomisk brottslighet.

Företag som betalar ut svarta löner och har anställda som jobbar på slavlikande kontrakt skulle enligt Pia Bergman inte ha lika lätt att komma undan om de lämnade in kontrolluppgifter till Skatteverket varje månad.

Svårare att förstå är de invändningar om ökat krångel för företagen som kommit från organisationen Företagarna. Om skattedeklaration innehåller personuppgifter så är ju det en kontrolluppgift. Alla uppgifter har ju en företagare redan. Det blir alltså inget mer krångel förutom för de som inte betalar korrekt och fifflar med uppgifter. För en normal småföretagare blir det inga problem mer än att lite mer uppgifter får fyllas. För de som använder löneprogram kommer dataprogrammet att ta hand om saken. Som jag ser det finns ingen anledning till att inte införa månatliga kontrolluppgifter även om jag tidigare varit mot det. Men efter att ha funderat på problemet har jag insett att det nog vore bra.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Advertisements