Egypten: Militärkupp eller fortsatt demokratisering?

MursiMursi valdes av en majoritet av folket (egentligen av de som röstade i valet) till president i Egypten. I demokratiska val. Nu är det stora demonstrationer för att störta honom. Folk är missnöjda. Demokratiseringen går inte så fort som de tänkt sig och ibland så är det ingen demokratisering alls utan snarare islamisering. Samtidigt har det vad jag förstår blivit friare och öppnare i Egypten. Det är med andra ord en dubbel utveckling och det är också helt klart att Mursi har stöd från stora folkgrupper.

Däremot har Mursi inte stöd från militären. Kanske inte så underligt. Det var de som förlorade makten när Mubarak störtades och fria och demokratiska val genomfördes. De har hotat med militärkupp om inte Mursi avgår. Det är ju vad helt klart en avdemokratiseing i så fall, en tillbakagång för den egyptiska revolutionen. Så frågan är om det blir mer demokratisering eller om militären tar tillbaka makten i en kupp.

Mursi har för sin del meddelat att han tänker sitta kvar. Ministrar har dock avgått under trycket från den senaste tidens demonstrationer.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Advertisements