En ny DDT-skandal under uppsegling?

När insektsgiftet DDT kom var det undermedlet som skulle hjälpa till med att utrota malaria då man kunde döda myggorna som spred malaria med giftet. Odlingar kunde effektiv skyddas från skadeinsekter och framtiden var enligt kemikaliebolag ljus. Problemen visade sig dock snabbt. DDT var inte bara giftigt för insekter, utan för allt liv. För människor, för fåglar, för alla djur. DDT ansamlades och orsakade skador i generationer och trots att det förbjöds för länge sen är det fortfarande ett problem hos en del djur.

DDT var dessutom inte den första skandalen av samma typ. Innan dess var det kvicksilver som höll på att utrota många fågelarter. Kvicksilver användes också för att skydda grödor mot skadedjur.

Nu är det dags igen. En ny grupp insektsgifter, neonikotinoider, som kemikaliebolagen hävdat ska kunna skydda grödorna misstänks vara gift för det mesta. Inte nog med att giftete dödar bin och humlor som behövs för att många växter (ärtor, bönor, frukt, bär, tomater, gurka osv) ska ge skörd utan nu misstänks neonikotinoider döda fåglar och annat djurliv.

Många forskare reagerar tyvärr i stor utsträckning som de alltid gjort. De försvarar användningen av gifterna och de bolag som tagit fram dem. Det är ju dessa bolag eller bolagen närstående privata stiftelser och organisationer som ofta finansierar deras forskning. Man biter inte den hand som föder en.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Advertisements