Huvudlöst värre

Den enarmade pianistenBoktips
Oliver Sacks
Den enarmade pianisten
Brombergs Bokförlag

Huvudlöst värre

Neurologi/psykiatri-professorn Oliver Sacks är mest känd för ”Mannen som förväxlade sin hustru med sin hatt”, och här fortsätter han med roande och intressanta fallbeskrivningar – men boken kunde ha varit kortare. Det intressanta med alla dessa beskrivningar av tillstånd, skador och sjukdomar i hjärnan är att det indirekt visar på människans friska natur som individ och samhällsvarelse. Betoningen här är på musik (och olika hjärnfenomen), som har en samlande och gemenskapsskapande funktion i alla mänskliga kulturer – även läkande. Kanske musik var steget före språket?

Hans Norebrink

Läs mer: SVD, Kulturen, EX, Dagens Bok, HH, DN, EK, Hjärnbloggen, NT, ST,

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Advertisements