Ringborg – från sjöman till handelsman

I slutet på 1700-talet flyttade Jöns Ringborg (1768-1842) till Norrköping från Ringarum. Innan dess hade han bl.a seglat som besättningsman på fartyg ägda av grosshandlaren Eberstein i Norrköping. Han var son till bonden Hans Gustafsson i Ringarums socken en bit ifrån Norrköping.  Väl i Norrköping började han arbeta som kontorsbiträde hos klädesfabrikören Fredrik Jancke, Norrköpings störste industriidkare vid denna tid, men startade redan under tiden han var anställd ett eget handelsföretag. Jöns Ringborg var gift med Sara Ulrika Palm (1780-1842), dotter till Carl Palm och Ulrika Gartz. Den senare var syster till Charlotta Gartz, Fredrik Janckes första fru.

Jöns Ringborg köpte mark och fastigheter i kvarteret Vattenkonsten, vid dåvarande Södra Strömsgatan, dagens Fleminggatan.  I början handlade Jöns Ringborg i huvudsak med varor avsedda för konsumenter, textilier, brännvin, kaffe, vin, socker, tobak sill etc. Men snart började han även importera bomull och ull och 1802 började han också med export. Samma år köpte han också sina först andelar i fartyg.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Tags: , , , , , , , , ,

Powered by Qumana

Ett svar på “Ringborg – från sjöman till handelsman”

Kommentarer är stängda.