Kapitalinkomster borde beskattas lika högt som arbetsinkomster

Har man ett litet företag är det skattemässigt förmånligare att ta ut pengarna som utdelning istället för lön. Reglerna kring detta är omöjliga att förstå och kräver i princip jurister för att hantera på ett bra sätt. Det är då inte underligt att advokat- jurist- och finansfirmor utnyttjar systemet så att man undviker skatt i så stor utsträckning som möjligt. Finansminister Anders Borg har därför lagt fram ett förslag som ska åtgärda, sätta stopp för, denna legala skatteplanering och skattesmitning. Men som Per Gudmundson skriver i SVD, grundproblemet kvarstår:

Borg har nu i viss mån tagit till sig av kritiken. Kraven på vilka lönenivåer som måste tas ut har lättats, till exempel. Men samtidigt går Borg vidare med annat: inte minst de hårda villkoren för vilka som ska kunna betraktas som delägare berättigade till utdelning enligt 3:12. Det senare gör det svårt för företag att värva nyckelpersoner och locka med ägarandelar.

Sista akten lär vi dock få vänta länge på. Grundproblemet, dramats själva motor, kommer nämligen aldrig att lösas så länge som arbete beskattas högre än kapital.

Enda rimliga lösningen på sikt är alltså att skatten justeras så att inkomster av kapital jämställs med inkomster av arbete och att skatten för båda görs lika.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Advertisements