Slarvigt och oansvarigt polisarbete när det gäller våldtäkter

Polisen är ofta oerhört nonchalant när våldtäktsbrott anmäls. Misstänkta brott utreds slarvigt och attityden till offren är mycket märklig. Detta leder till att fler kvinnor blir våldtagna, att våldtäktsmän kan fortsätta begå övergrepp:

Enligt vad kvinnorna har berättat för polisen, har de tvingats ha ögonbindel på sig när de träffade kunder. Det var för att de inte skulle veta vilka männen var.

[…]

Flera av kvinnorna har polisanmält både våldtäkterna och det misstänkta koppleriet för flera år sen, både 2005 och 2007. Och för tio år sen, hösten 2003, anmälde en av kvinnorna den misstänkte mannen, både för koppleri och för tre våldtäkter.

Men kvinnorna har inte blivit trodda säger Elin Nelly.

– Att man förlöjligar det som de berättar. Att man berättar att ”Jag trodde att det skulle bli ett modelljobb, men det spårade ur och blev en våldtäkt.” Och att då inte känna att man blir lyssnad på utan att ”Ja, det är så många unga tjejer som vill bli fotomodeller nuförtiden.” Att få den attityden mot sig är fruktansvärt tungt, har vi förstått.

Det är naturligtvis helt oacceptabelt att det kan gå till på det viset. Polisen nonchalerar anmälningar som kunnat elda till att en våldtäktsman som begått en lång rad övergrepp under många år inte grips när det fanns möjlighet redan för 10 år sen. Idag är han gripen och åtalad. Det är 10 år för sent. På grund av polisens nonchalans och slarv.

Dålig funktion och status när det gäller polisens tekniska utrustning kan också vara en orsak till att kvinnor inte får hjälp i tid vid övergrepp. Ett resultat är att kvinnor dör för att polisens radiosystem Rakel har dålig täckning och att polisens ingripande enhet saknar mobiler. Detta enligt en intern anmälan gjord av en enskild polis.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Advertisements