Trygga anställningar är bra även för arbetslösa

Trygga anställningar eller otrygga anställning har i sig ingen betydelse för arbetslöshet eller arbetslösa. Antalet arbetstillfällen ökar inte bara för att det finns många visstidsanställda, många bemanningsanställda osv. Vad som däremot händer är att folk blir oroligare och sjukare när det finns stor andel tillfälliga otrygga jobb. Sjuka, både på grund av oron och på grund av sämre arbetsförhållanden som innebär mer stress och fler olyckor.

I själva verket kan det nog vara så att med bemanningsföretag och visstidsanställningar så minskar antalet arbetstillfällen. Detta därför att företagen hela tiden ser till att hålla arbetsstyrkan på lägsta nivån eller lägre. Med huvudsakligen fasta anställningar så kan arbetsstyrkan hållas på en nivå där folk inte förtar sig, inte jobbar för mycket övertid, inte ställer upp jämt. Det blir färre arbetsolyckor, färre sjukskrivna och fler arbetstillfällen. Det är inte så att alla visstidsanställningar måste bort. En del behöver finnas kvar, vikariat och provanställningar exempelvis. Men bemanningsföretagen måste bort.

Trygga anställningar är alltså bra för de som arbetar, bra för samhället och sannolikt bra för arbetslösa.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Advertisements