Troligen inte. I alla fall finns det inget som tyder på det. Däremot har det under lång tid funnits en mycket kraftig ökning av antalet anmälda våldtäkter. Något som inte betyder en ökning av antalet verkliga våldtäkter eller sexbrott. Det finns två anledningar till ökningen av antalet anmälda våldtäkter, ökad anmälningsbenägenhet och förändrad lagstiftning där brott som tidigare inte var våldtäkter numera är det.
Nationella Trygghetsundersökningen (NTU) som genomförs varje år som en frågeundersökning uppvisar ingen ökning av andelen personer som säger sig ha utsatts för våldtäkt.
En typ av våldtäkter som enligt NTU dock ökar är våldtäkter där det finns fler gärningsmän än en. Den här typen av våldtäkter har också ökat kraftigt bland antalet anmälda våldtäkter. Enligt uppgifter i en artikel i tidskriften Forskning & Framsteg nr 10/2013 från ungefär 100 anmälda våldtäkter år 1995 till över 500 år 2006. Flertalet, 78%, av dessa våldtäkter har två gärningsmän. Medelåldern bland förövare i gruppvåldtäkter är lägre än för våldtäkter generellt. En anledning till att denna typ av våldtäkter ökat är att konservativa och reaktionära synsätt på kvinnor, på relationen mellan män och kvinnor samt på sex, spridit sig alltmer bland unga människor.
500 våldtäktsanmälningar är mindre än 10% av det totala antalet våldtäktsanmälningar under ett år. Antalet våldtäkter med flera förövare är alltså i jämförelse med antalet våldtäkter totalt sett och antalet våldtäkter med fler än två gärningsmän är mycket litet. personer dömda för våldtäkt har ofta ett brottsregister sen tidigare, i allmänhet handlar det om stölder, misshandel och trafikbrott. Småbrottslingar är inte att lita på helt enkelt. I allmänhet begås den här typen av våldtäkter på fester och efterfester.
Det finns alltså i stort inget fog för de påstående som förs fram i DN om att sexbrotten ökat kraftigt i Stockholmsområdet. Att antalet dömda för sexuellt utnyttjande av barn ökat innebär ju ingen förändring i beteende, utan har med en lagändring att göra. Sexuellt utnyttjande av minderårig behöver inte betyda att det har handlat om en våldtäkt.
Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om Sexbrott, Våldtäkt, Sexuellt utnyttjande av minderårig, Gruppvåldtäkt, Våldtäkt med flera gärningsmän, Brott, Våld, Jämställdhet, Samhälle, Politik
Upptäck mer från Svenssons Nyheter
Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.
Jag förstår inte hur man kan påstå att sexbrottsligheten inte ökar. Enligt BRÅ:s statistik har anmälningarna ökat med 60 % medan anmälningsbenägenheten har ökat från 14 till 18 %.
Anmälningsbenägenheten kan inte mätas. Eftersom man inte känner mörkertalet. Dessutom är det så att lagändringar förklarar en mycket stor del av ökningen. Det har varit flera lagändringar.
Jag håller med om att det verkar vanskligt att mäta anmälningsbenägenheten men de siffror jag anger är de som BRÅ anger som förklaring till att anmälningarna ökar. De siffror du anger skiljer sig från de som finns på BRÅ:s hemsida; http://www.bra.se/bra/brott–statistik/valdtakt-och-sexualbrott.html. De hänvisar också till NTU när de anger 14 till 18 % men anger inte tidsperioden, utan bara som en förklaring till den bistra statistiken.
Vad gäller lagändringen handlar ju den om hur man rubricerar ett sexualbrott vilket lett till att antalet rubricerade våldtäkter ökat medan antalet sexuellt ofredande minskat. Men slår man samman dessa brott och jämför över tiden ser man en ökning med 60 % mellan 2003 – 2012. Det är tydligt redovisat i BRÅ:s statistik men deras förklaringar håller inte.
Igår gick Polisen i Söderort ut med skrämmande information. Om det stämmer som de säger och det inte bara är ett lokalt fenomen så har mörkertalen snarare ökat än minskat.
Jag tog siffrorna från Brå:s statistik (ja inte antalet brott då utan andel anmälda brott).
Som sagt var kan en liten minskning i anmälningsbenägenhet utan problem resultera i en mycket kraftig ökning av antalet anmälda brott. 2% kan säkert ge som resultat en ökning på 50%. Resterande beror på de lagändringar som genomförts. Det finns inga konstigheter här. NTU visar ingen som helst ökning för sexbrotten i sin helhet och NTU är tillförlitligare än antalet anmälda brott.
Den matematiken får du gärna förklara närmre..?
Har du kikat på länken ovan? Jag har inte hittat på. Det är i så fall BRÅ som gjort det. 3.40 in i filmen talar hon om anmälningsbenägenheten. Det är helt omöjligt att förklara ökningen av anmälningarna med den siffran de anger. 4 % är inte lika med 60.
Jag får en känsla av att politiker och en stor andel av media inte vill tala om detta. Heder åt DN i detta fallet.
Matematiken förklarade jag i ett tidigare inlägg där jag visade att 5% ökning av andelen anmälningar kan innebära 100% ökning av antalet anmälningar. Det hela beror helt enkelt på hur många brott det är. en mycket lite ökning av anmälningsbenägenhet ger då en mycket kraftig ökning i antalet anmälda brott. Inget konstigt alls. Jag tror att jag läst just detta i nån av Brå:s rapporter. Jag har dessutom skrivit om det i andra inlägg, som jag inte har tid att plocka fram just nu.
Vilken tidsperiod? Vilken BRÅ statistik? Jag har läst den ganska noga och hittar de siffrorna du anger.
http://www.bra.se/bra/nytt-fran-bra/arkiv/press/2012-11-06-allt-fler-polisanmaler-nar-de-utsatts-for-brott.html
Hur lätt som helst att hitta.
Jo man kan se en trend. Det finns ingen ökning av den anmälda brottsligheten. Vilket ju också är ett välkänt faktum.
Svaren från NTU pendlar inte kraftigt. Har du ens läst NTU?
Lite fler inlägg i denna fråga:
http://blog.zaramis.se/2013/01/25/vilka-figurerar-i-valdtaktsdomar/
http://blog.zaramis.se/2012/11/26/okar-valdet-mot-kvinnor/
http://blog.zaramis.se/2012/03/25/allt-fler-friande-domar-i-valdtaktsmal/
http://blog.zaramis.se/2012/01/28/antalet-valdtakter-okar-sannolikt-inte-och-valdtakter-pa-lopande-band-ar-en-logn/
http://blog.zaramis.se/2011/06/13/ny-valdtaktslag-fangar-upp-fler-brott-mot-barn/
http://blog.zaramis.se/2010/08/27/valdsbrotten-hur-ligger-det-till-med-pastadd-okning/
http://blog.zaramis.se/2010/08/26/ingen-okning-av-antalet-valdtakter/
http://blog.zaramis.se/2010/08/13/lagandringar-huvudorsak-till-fler-valdtaktsanmalningar/
Jag har skrivit 100-tals inlägg och artiklar i frågan. Läst hur många rapporter och undersökningar som helst. Ingen verklig ökning av antalet sexualbrott kan ses.