Netflix och Youtube står för större delen av internettrafiken

Två nätsajter svarar för större delen av internettrafiken via fasta anslutningar under högtrafikperioder. Netflix och Youtube. Alla fakta nedan handlar om trafiken under högtrafikperioder (peak period) och kommer från en rapport som företaget Sandvine har gjort. Hur korrekt denna är kan jag förstås inte bedöma, men vi kan utgå ifrån att den ger en hygglig bild av hur det ser ut.

I Nordamerika står de för 28,8 procent respektive 16,8 procent av all datatrafik på internet (Veckans Affärer redovisar andra siffror, men de hänvisar enbart till trafik till användares datorer (downstream). Webbtrafik ligger trea (9,3%) och BitTorrent fyra (7,4%) med iTunes på femte plats (2,9%). Strömmad media står för totalt 61,4%, webben för 10,4% och fildelning för 8,9%.

När det gäller mobila nät är det annorlunda, där står strömmade tjänster för ungefär 37,5% och sociala nätverk för 21,9% av all datatrafik. Youtube svarar för 16,6%, facebook för lika mycket, webben för 8,6% och MPEG-filer etc för 7,3%

Tendensen är densamma i Europa och i vissa nätverk på de brittiska öarna står Netflix för 20% av trafiken. I Europa dominerar dock Youtube än så länge och Netflix kommer först på femte plats. Fildelning är vanligare än i USA. I Europa står fildelning för 20,2%, strömmad media för 40,8%, webben för 15,5% och sociala medier för 7% av trafiken i de fasta nätet. I de mobila näten står strömmad media för 32%, webben för 25%, sociala medier för 14,2%, VPN-nätverk och liknande för 7,8% samt fildelning för 6,3%.

Andel av datatrafiken i fasta nät, Europa

Youtube, 24,5%
BitTorrent, 18%
Webben, 13,6%
Facebook, 4,6%
Netflix, 3,3%

Andel av datatrafik i mobilnät, Europa

Webben, 22,6%
Youtube, 18,5%
Facebook, 11,8%
SSL, 6,7%
BitTorrent, 5,7%

Instagram och Dropbox hör också till de applikationer som generera stor trafik på nätet. Idag dominerar alltså strömmad media nätet totalt, medan andelen trafik i fildelningsnätverk av olika slag minskat kraftigt. Trafiken i så kallade peer-to-peer nätverk utgör idag 10% av den totala datatrafiken i nordamerikanska nät mot 60% för 11 år sen.

Noterbart är också att Apple sätter kraftiga spår i nättrafiken när de lanserar uppgraderingar av sina programvaror.

Källa: Sandvine,

Intressant?
Mer: IDG1, 2, 3,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements