Jägarförbund uppmanar till illegal vargjakt

I en debattartikel i DN så hävdar Sveriges Jägarförbund att det kommer bli illegala vargjakt. Detta för att andra än de själva lagt sig i den svenska vargjakten. De skriver att det handlar om att EU-domstolen lagt sig i den svenska vargjakten. Därför kommer det att bli illegal jakt eftersom folk har så lågt förtroende. Så blev det i Finland menar de.

Jag har ingen aning om varför det blev problem med vargstammen i Finland, men jag vet att det inte är byråkrater i Bryssel eller Haag som jagar varg. Utan jägare, en jägarkår som år ut och år inte olagligen jagat varg. som år ut och år in begått brott. Sannolikt handlar det bara om en minoritet av alla jägare, men det räcker för att den svenska vargstammen ska fortsätta vara så inavlad så att den i praktiken inte kan klara sig på lång sikt.

När vargen kommit upp i en bärkraftig population, dvs lika stor vargstam som i Grekland eller Rumänien, dvs nånstans mellan 1 000 och 2 000 vargar så ska vargen självklart jagas. Men fram till dess inte. Det är precis som med säl. Idag borde säl jagas för det finns en bärkraftig sälstam i Sverige, både vad det gäller gråsäl och knubbsäl.

VargMen innan det finns så mycket vargar att populationen kan överleva långsiktigt och inavelsgraden minskat så ska varg inte jagas. Men Björn Sprängare och Bo Sköld från Svenska Jägareförbundet tycker nåt annat och uppmanar i praktiken till olaglig jakt i DN. Detta oavsett om det pliktskyldigt tar avstånd från illegal jakt i sista meningen. Konsekvensen av deras illa dolda uppmaning till illegal jakt borde vara att Svenska Jägareförbundet utesluts från vidare överläggningar kring rovdjurspolitiken i Sverige. Kanske borde också alla deras medlemmar förlora sina jaktlicenser och därefter få söka dem igen.

Intressant?
Media: DN, Varghjärta, Rovjursföreningen, IDG,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Advertisements