Oacceptabel antifascistisk splittring i Stockholm

I Stockholm verkar det som om Ung Vänster tagit initiativ till en solidaritetsdemonstration för de knivhuggna i Malmö. En antifascistisk demonstration. Detta utan att bjuda in alla organisationer som arbetar med antifascism och antirasism. I nuvarande situation tycker jag det är ett märkligt agerande. Ibland är det rimligt att ordna antifascistiska och antirasistiska demonstrationer på vissa sätt och med vissa organisationer, ibland är det viktigt att markera total enighet mot fascism. Nu är det inte rimligt. Nu är maximal enighet mot fascism det väsentliga, inte taktiska eller politiska meningskiljaktigheter.

I Göteborg är traditionen att alla som vill kan vara med i en demonstration. Taktik kan avgör vilka som står på affischen och vilka som inte gör det. Ibland kommer vi inte överens och det blir två demonstrationer. Sådant kan omges av omfattande och ibland arga och aggressiva diskussioner, men oftast inte. Jag har aldrig varit med om att AFA eller RF nånsin varit inblandat i den typen av debatter med andra. Däremot Ung Vänster i Göteborg och Rättvisepartiet. Men debatten har aldrig tagits i borgerlig media. Ingen har någonsin offentligt agerat på det sätt som Ung Vänster i Stockholm nu gjort. Genom att gå ut i media och anklaga AFA för hot. Något som AFA helt förnekar.

Självklart kan vi som var med inte veta vad som hände, men det är oacceptabelt att någon, dvs Ung Vänster, i nuvarande situation går ut och hetsar mot en annan radikal och antifascistisk organisation. Vi må ha olika uppfattning om taktik och en del annat, men det ursäktar inte vad Ung Vänster i Stockholm gjort. Är vi oense diskuterar vi det på våra egna forum, i våra egna kanaler och inte i borgarmedia. Ung Vänster i Stockholm försöker uppenbart splittra antifascismen i en tid när sådant agerande är helt oacceptabelt och felaktigt. Inte heller tycker jag AFA:s totala avståndstagande från Ung Vänster Stockholm är ett vettigt agerande. Det är helt enkelt också splittrande. I en situation som dagens är det inte bra. AFA skulle naturligtvis inte heller besökt Ung Vänsters lokal som de gjorde utan hanterat det hela mer formellt.

Slutligen. Om några AFA-medlemmar hotat Ung Vänster-medlemmar är det naturligtvis också något oacceptabelt. I nuläget kan jag dock konstatera att jag inte vet om så verkligen skett eller inte.

Demonstrera: Antirasistiska manifestationer helgen 15-16 mars med anledning av naziattacken på internationella kvinnodagen i Skåne.

Skåne mot rasism: Kämpa Malmö
Söndag 16 mars, 14.00 på Möllevångstorget.

Göteborg: Solidaritet med kamraterna i Malmö – Kämpa Showan!
Söndag 16 mars, 14.00 på Järntorget.

Stockholm
Lördag 15 mars klockan 15:00 Medborgarplatsen

Trollhättan: Demonstration mot rasism och nazism
På lördag går vi 13:00 från Rescentrum till Drottningstorget. På Drottningtorget samlas vi och visa vårt solidaritet med de attackerade i Malmö och mot det fascistiska våldet.

Västerås: Antifascism är alltid självförsvar
Lördag 15 mars, 13.00 på Bäckby fotbollsplan.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Advertisements
  • Hampus Eckerman

    Sedan finns frågan om kvinnohatet från AFA-männen också, om det som Ung Vänster säger stämmer. Om de visat upp sånt kvinnohat ser jag det som viktigt att det tas upp offentligt, för kvinnohat är inte bättre än rasism.