Vissa IT-bolag är mer miljövänliga – exempelvis Apple

Clicking CleanAndra är inte så miljövänliga. Till de senare hör Amazon och Twitter som får kraftig kritik av Greenpeace för att de driver sina datacenter med ”smutsig” energi och för bristande transparens:

Flera av it-jättarna är starkt pådrivande i utvecklingen av grön el men Amazon och Twitter får stark kritik av Greenpeace som bland annat konstaterar att Amazons största datacenterkluster i Virginia till 98 procent drivs med smutsig energi. Dessutom kritiseras Amazon för bristande transparens.

– Amazon har hamnat långt bakom sina konkurrenter i teknologisektorn. Deras verksamhet, som är en betydande del av internet, drivs med energi som orsaker föroreningar och driver på klimatförändringarna, säger David Pomerantz på Greenpeace San Franciscokontor till TT.

Ytterligare ett antal företag får mycket dåligt betyg av Greenpeace. Exempelvis Akamai, eBay, HP, IBM och Oracle. Företag som däremot får beröm är Apple, Google och Facebook som alla tre beslutat att deras datacenter ska drivas med förnyelsebar energi:

Apple, Facebook och Google får däremot bättre betyg. De tre bolagen satte exempelvis press på energiföretaget Duke Energy i amerikanska North Carolina, vilket gjorde att Duke började tillhandahålla grön energi till deras datacenter i delstaten. Bolagen har beslutat att deras datacenter i framtiden ska drivas av förnyelsebar energi. David Pomerantz säger att det inte är ofta som Greenpeace får en chans att berömma företag för deras miljöagerande.

– Och de menar det verkligen, de drar med sig energibolagen och de arbetar fram innovativa lösningar för att ansluta förnyelsebar energi. Att företag gör det är nytt, viktigt och värt att hylla, säger han.

Förutom de tre nämnda företagen är det ytterligare tre större IT-företag som beslutat att deras datacenter ska drivas med 100% förnyelsebar energi, nämligen Box, Rackspace och Salesforce. Dessa tre företag har dock inte nått så långt än. Även Yahoo har fått ett bra betyg. Allra bäst betyg har dock Apple fått.

Kritiken och berömmet kommer från en rapport om 19 globala IT-företag som Greenpeace gjort om Internet och energianvändning, Clicking Clean.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements