Kraftigt ökat stöd för NATO-medlemsskap?

Det påstås i en rubrik i DN. Men i debattinlägget, skrivet av tre forskare från Göteborgs Universitet, Ulf Bjereld, Karl Ydén och Joakim Berndtsson vfinns ingen sån uppgift. Där står att stödet för ett svenskt NATO-medlemskap ökat, vilket är uppseendeväckande eftersom opinionen i denna fråga länge varit mycket stabil. Det är fortfarande en majoritet mot NATO-medlemsskap även om skillnaden mellan för och emot är mindre än nånsin. Dvs den var det när undersökningen genomfördes för fyra månader sen. Ukraina-krisen kan enligt forskarna ha förändrat läget och ökat NATO-motståndet igen. Så kanske det inte finns nåt ökat stöd för NATO överhuvudtaget. Rubriken och ingressen på debattartikeln är missvisande.

Människor har dessutom blivit mer positiva till ett återinförande av allmän värnplikt. Här verkar resultatet stabilt och det tycks inte finnas något som gör att det kan ifrågasättas. 41% är numera positiva till ett återinförande. År 2011 var det 31%.

Rent generellt har det svenska folket ett mycket litet förtroende för militären. Andelen med stort förtroende har minskat till 23% och andelen med litet förtroende ökat till 30% mellan 2012 och 2o13. Förtroendet för försvaret är mycket mindre än för andra jämförbara myndigheter.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Advertisements