Vänsterpartiets Europa är inte till salu

Idag presenterade Malin Björk, Vänsterpartiets förstanamn på EU-listan, både valkampanjen ”Inte till salu” och den politiska strategin inför EU-parlamentsvalet.

– Vårt fokus är detsamma i både EU-valet och riksdagsvalet, att få stopp på det marknadsliberala experimentet där man säljer ut samhället till privata vinstintressen.

– Vårt valbudskap är ”Inte till salu”, därför att människor och välfärd går före banker och vinster, både hemma och i Europa, säger Malin Björk.

En fråga som tydliggör konflikten mellan vänster och höger i EU-valet är frihandelsavtalet TTIP som just nu förhandlas mellan EU och USA, och som Vänsterpartiet säger nej till.

– Idag hotar detta avtal vår möjlighet att stoppa vinster i välfärden. Vi kan aldrig gå med på att amerikanska storföretag kan överpröva demokratiskt fattade beslut, säger Malin Björk.

Vinster i välfärden är den prioriterade frågan för Vänsterpartiet i bägge valen. Centralt i båda är också att slå vakt om arbetsrätten och att fortsätta arbetet för kvinnors rättigheter.

– Människor kommer att känna igen Vänsterpartiet i valrörelserna. Vi går till val den 25 maj för att byta politik i Europa, och i september för att byta politik i Sverige, säger Malin Björk.

– Vi backar inte från våra krav när det gäller stopp för privatiseringar och vinster i välfärden. Vi kommer inte att kunna köpas av några lobbyister. Vänsterpartiet är inte till salu.

Ett annat krav i Vänsterpartiets EU-valskampanj är att arbetare sk ha rätt att ta till strejkvapnet för att kunna får kollektivavtal om löner. Ett rättvisekrav utan tvekan.

– En grundbult är att det ska vara tillåtet för facket att ta till stridsåtgärder som strejk för att få igenom kollektivavtal. Den fria rörligheten ska inte tas bort, det vi är emot är att företagens intressen sätts över arbetsrätten, säger Malin Björk.

Även kvinnors rättigheter är något som Vänsterpartiet för fram som en viktig fråga inför EU-valet.

– Högerextrema och konservativa krafter har fått vind i seglen. De ifrågasätter vår rätt att bestämma över våra egna kroppar och vill minska våra livsutrymmen, säger Malin Björk.

Malin Björk har dessutom visat sig var en principfast och modig politiker då hon hjälpte till att stoppa en helt orimlig och oacceptabel utvisning i Östersund. Något som hon nu blivit polisanmäld för.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Advertisements