Att EU-positiva röstar i större utsträckning gäller i EU-valet och enligt en undersökning som SKOP gjort för Svensk Tidskrift. Tas resultaten ner på partinivå är dock siffrorna inte riktigt lika klara då väljarna till två EU-skeptiska partier visar upp en större vilja till att rösta i EU-valet än genomsnittet för det svenska folket. Undersökningen visar också att valdeltagandet kan komma att öka i årets EU-val jämfört med det förra även om benägenheten att rösta fortsatt är låg.
I förra EU-valet röstade bara 46 procent och röstbenägenheten är låg också inför årets val till EU-parlamentet även om den är något högre, 54 procent kan tänka sig rösta i årets val. Hur stor andel det verkligen blir är mer oklart, sannolikt blir valdeltagandet lägre än 54%.
SKOP:s analys visar att röstningsbenägenheten är densamma bland dem som sympatiserar med det rödgröna blocket (57 procent) som bland dem som stöder de fyra allianspartierna (57 procent).
Störst röstbenägenhet inför EU-valet har de som i svensk rikspolitik sympatiserar med Folkpartiet (69 procent) samt de två EU-kritiska partierna Vänsterpartiet (67 procent) och Miljöpartiet (61 procent).
Röstbenägenheten är svagast bland dem som sympatiserar med Sverigedemokraterna (51 procent). Men även bland dem som i svensk politik sympatiserar med Moderaterna eller Socialdemokraterna är röstbenägenheten låg (54 procent). Stora partier som har många röster bland människor som är mindre intresserade blir alltså förlorare i EU-val. Liksom partier som lockar väljare utan intresse för andra människor och omvärlden.
Inför EU-valet ser Miljöpartiet ut att utan konkurrens bli tredje största parti. Detta genom att deras väljare röstar i större utsträckning får partiet en större andel av rösterna i EU-valet än de brukar få i riksdagsval. Detsamma gäller Folkpartiet och Vänsterpartiet.
De stora förlorarna i förhållande till förra EU-valet är dock samtidigt Folkpartiet, detta trots att deras väljare röstar i stor utsträckning. Även Piratpartiet och Kristdemokraterna kommer antagligen att förlora röster. Vinnarna är främst Miljöpartiet, Socialdemokraterna, Moderaterna och Vänsterpartiet, men även Sverigedemokraterna kommer sannolikt att få ökad andel röster även om deras sympatisörer i stor utsträckning inte röstar i EU-valet.
Piratpartiet, Kristdemokraterna, Centerpartiet och Sverigedemokraterna är partier som sannolikt inte kommer att få nåt mandat i EU-parlamentet. Centerpartier ligger dock närmast att få ett mandat enligt SKOP:s undersökning.
Mer om EU-valet:
- Fiskeripolitik och EU-val
- EU-valet – ökat stöd för EU-motståndare
- EU-valet och politiken
- WWF lanserar miljöupprop inför EU-valet
Intressant?
Mer: DN1, 2, Skanskan,
Läs även andra bloggares åsikter om EU-valet, Svensk Tidskrift, SKOP, Röstbenägenhet, Folkpartiet, Mandat, Valdeltagande, EU, Miljöpartiet, Vänsterpartiet, Samhälle, Politik
Upptäck mer från Svenssons Nyheter
Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.
Allt tyder på att Piratpartiet kommer att vinna röster. De är de enda som har något intressant att säga.
Vad grundar du det på? Önskeatänkande misstänker jag. För verkligheten är att Piratpartiet åker ur EU-parlamentet. Finns inget som tyder på nåt annat.
Piratpartiet har tio gånger högre resultat i opinionsmätningarna än de hade i förra EU-valet. Det vore för optimistiskt att räkna med att det därför blir tio gånger bättre resultat än förra valet så jag nöjer mig med att påstå att det blir lite bättre. Sedan kan ju väljarna också se att PP har gjort precis det de lovat trots bara två mandat (där det senare mandatet bara funnits hälften av tiden). Eftersom väljarna inte är idioter så inser de att de får enorm avkastning på sin röst om de fortsätter att rösta på PP. Det är också tydlig att de viktigaste frågorna i EU idag handlar om medborgarnas integritet, och hur den digitala världens regler ska utformas så vi garanterar handelsfrihet och kommunikationsfrihet även i framtiden.
Du lever i en fantasivärld. Ingen kan se att Piratpartiet gjort nånting.
Till dina påståenden om opinonsundersökningar får du nog plocka fram källa med länk. Annars stryker jag dem ur din kommentar.
Vänsterpartiet och Miljöpartiet har exakt samma uppfattningar kring digital kommunikation etc som Piratpartiet. Finns ingen anledning att rösta på PP istället V eller MP.
Jag tycker du låter aggressiv nu. Det är klart du kan radera mina kommentarer, men känns inte det lite som att sopa oppositionen under mattan? PP fick kring 0.7% i initiala opinionsundersökningar. Det går att googla på. Jag har ingen referens eftersom jag bet på naglarna i förra EU-valet och trodde PP skulle få 0.8% pga just opinionsundersökningar.
Miljöpartiet ville bara för någon dag sedan förbjuda anonyma bloggar. Vänsterpartiet står med ena foten i kommunismen och vill verkligen inte ha någon balans mellan det privata och det offentliga. Dessa partier är knappast ett alternativ för någon som redan röstar på PP. Mp är dessutom rent teknikfientligt och har bara gjort trevande försök att tvätta bort sin religiösa skräck för GMO-teknik och de hatar kärnkraft.
PP är ett progressivt och teknikoptimistiskt parti och väldigt unikt på det sättet.
Skulle V vara beredd att fälla S för FRA-lagen? Eller att för att tillåta privat fildelning? -knappast. Om V inte har S så har de ingenting och S är precis som M.
Du vet uppenbarligen inget om socialism och Vänsterpartiet. Men den diskussionen är off-topic. allt tyder på att Piratpartiet åker ur EU-parlamentet. Oavsett vad vi tycker om partiet.
Jag anser att det är ett borgerligt parti som alla andra utom Vänsterpartiet, och att de är ett parti för medelklassen som inte kommer att göra något bättre för arbetare och vanligt folk.
http://blog.zaramis.se/2008/12/21/piratpartiets-klasskaraktar/
Nej, miljöpartiet ville inte förbjuda anonyma bloggar. De slarvade, mer än så var det inte. Men i det stora hela är frågan rätt irrelevant. Diskussionen är inte heller relevant i förhållande till mitt inlägg.